Åbo stads anställda har snart i ett år testat olika elfordon.

De fordon som testades under experimentet har väckt förundran hos förbipasserande människor. Åbo stads anställda har fåt prova flera olika fordon, allt från elcyklar till sparkbreden och elmopeder.

Alla fordon åker högst 25 kilometer i timmen och man kör dem enligt cyklistreglerna. Ett fordon testas per enhet högst två månader, tills den går vidare till nästa enhet.

Testet är en del av EU-finansierat CIVITAS ECCENTRIC -projektet, var smart rörelse behandlas i Åbo och i sex andra Europeiska städer. De elektriska fordonen har som tanke att ersätta behovet att använda egen bil och väcka entusiasm till att flytta på sig på ett hållbart sätt.

I bakgrunden ligger målet av ren rörelse, eftersom minskning av utsläpp är också en betydande del av Åbos mål att förbli en kolneutral stad år 2029.

- Av flera av fordonen skulle man inte under första ögonblicket märka att det är ett fordon som kan klassas som cykel, konstaterar en av testpersonerna, stadens specialistexpert Miikka Meretoja.

Under experimentet kan varje testperson använda ett fordon fritt till arbetsresor och till andra arbetsrelaterade resor, samt till fritidsevenemang. Efter testperioden besvarar de anställda på ett frågeformulär och ger vidare fordonet vidare till sin enhets nästa testperson.

- Dessa fordon är live mycket coolare än på bilderna. De är tysta och anpassar sig till mycket och är lätta att använda, säger miljöinspektör Petri Uggeldahl.

- Det krävs bara lite mod för att testa något nytt och köra med dessa bland trafiken, fortsätter Uggeldahl.

Elfordonens leverantörer är finska Skand Oy, E-Wheels Group Oy samt Järvi Leasing.

Flera testare anmälde sig till experimentet. I början av varje experimentperiod ordnades det skolningstillfällen för deltagarna. Under skolningstillfällena berättades det om fordonens användning och hantering, samt allmänt om hållbar rörelse.

- Det är fint att Åbo stads anställda har med öppet sinne deltagit i experimentet av elektroniska fordon, säger CIVITAS ECCENTRIC-projektets projektarbetare Anna Lilja.

Bland de första deltagarna var Pompos dagcenter, utbildningssektorns utrymmes- och inskaffningsteam, Kaskenlinnas rehabiliteringscenter och Åbos ungdomsverksamhet.

- Smidigt med el -experimentet är ett lätt och roligt sätt att påverka utgifterna som uppkommer av den egna rörelsen. Det enda tråkiga är att som projektpartner kan vi inte själv använda dessa smidiga fordon, skrattar Valonias hållbar rörelses specialist Maria Tommola.

Nyckelord: