Ny plats i centrum blir platsen för författarträffar enligt gammalt programrecept.

Föreläsningsserien Författare och författarskap

15.10 Sami Said & Ellen Strömberg

23.10 Eva Frantz & Tage Kurtén

14.11 Elin Willows & Michel Ekman

27.11 Monika Fagerholm & Ulrika Bengts

För tjugofem år sedan hade en ny litterär svenskspråkig programhelhet premiär i Åbo. Dåvarande kultursekreteraren Christel Holmström tog initiativet till en varje höst återkommande serie med fyra kvällar av författarträffar, genast från starten blev serien omtyckt av både publik och tillresta gäster och fick snabbt ett gott renommé också bland författare i Sverige.

Det egentliga namnet på kvällarna är ’föreläsningsserien Författare och författarskap’, i vardagsspråk talar de flesta kort och gott om ’författarserien’.

Till den aktuella jubileumshöstens gäster hör Svenskfinlands deckardrottning Eva Frantz som möter lokala deckarförfattaren Tage Kurtén 23.10, Elin Willows vars bok Inlandet ska bli film och Michel Ekman som är aktuell med boken Jag tänker på nötskrikor är gäster 14.11.  Serien inleds med 15.10 med Sami Said från Sverige och Ellen Strömberg, de pratar om sina romaner Människan är den vackraste staden och Klåda, och avslutas 27.11 med en av Svenskfinlands mest lästa och sålda författare Monika Fagerholm. Finalkvällens andra gäst är Ulrika Bengts, regissör för bl.a. filmatiseringen av Fagerholms roman Lola upp och ner.

En nyhet under jubileumshösten är att författarserien flyttar till Åbo Svenska Teaters caféscen Tiljan! Efter den första tiden i Katedralskolans festsal blev Gamla rådhusets festsal under många år adressen för författarkvällarna. När Gamla rådhusets festsal sedan årsskiftet nu är en del av Åbo konsthall såg sig arbetsgruppen bakom författarserien om efter nya platsmöjligheter för programkvällarna.

Samarbetet med Åbo Svenska Teater känns på många sätt naturligt och självklart, den litterära hösthelheten får nu ett nytt hem i en vacker kulturinstitution mitt i stan som gärna öppnar dörrarna också för annan kultur än just teater.

Under jubileumshösten tillkommer också extrainsatt litterärt doftande program, t.ex. författarbesök i skolor och en gemensam jubileumskväll med 125-årsjubilerande samarbetsparten Kansallinen kirjakauppa.

Samtliga programkvällar inleds kl. 18.30, Café Tiljan öppnar kl. 18.00. Fritt inträde, bokförsäljning av de aktuella böckerna på plats i samarbete med Kansallinen kirjakauppa.

Arrangörer för författarserien är Åbo fritidssektor, Åbo stadsbibliotek, Åbolands litteraturförening samt Centret för livslångt lärande vid Åbo akademi i samarbete med Åbo Svenska Teater.

Nyckelord: