Åbo stads kulturtjänster och Salutorgets Monitori presenterar sig i monter A34 på Åbo Bokmässa 4–6.10. Kom och plocka upp goda tips för fritiden, utnyttja mässerbjudanden och gör bokfynd! Du kan också delta i monterns gemensamma tävling och Monitoris enkät, där du kan vinna kulturpriser.

Åbo Bokmässa 4–6.10.2019

  • Åbo stads kulturtjänster och Salutorgets Monitori presenterar sig i monter A34 
  • Åbo Stadsteater i monter A12
  • Åbo stads familjevård i monter B32
  • Åbo Bokmässa

Kulturhösten i Åbo erbjuder ett mångsidigt utbud av upplevelser, glädje och välbefinnande för den som är i farten på egen hand, på tumanhand, med familjen eller i en större grupp. Ett stort antal konserter, utställningar, evenemang, verkstäder, föreläsningar, teaterföreställningar och guidade rundturer ger energi för hösten.

Dyk ner i orkesterns kärna – upplev unika Open Orchestra!

Åbo filharmoniska orkester presenterar på mässan produktionen Open Orchestra, som nu för första gången kommer till Finland. Under konserten framförs ett brett spektrum av musik från 1700-talets Mozart till modern filmmusik.

Under Open Orchestra får publiken på ett helt nytt sätt följa med musikernas arbete på nära håll. Orkestern har delats upp enligt instrumentgrupper på scenen och den nedre parketten, och publiken kan njuta av musiken samtidigt som de rör sig och står mitt bland musikerna. Konserterna på Åbo konserthus leds av rapartisten Paleface den 8, 14 och 15 november kl. 19.

På mässan kan du bekanta dig med ett videosmakprov av de kommande konserterna och köpa biljetter till förmånspris.

Några ord om kvinnor på Åbo slott.

Toropainen berättar om sex Åbokvinnors öden

Den som köper Veli Pekka Toropainens populära bok 39 tarinaa 1600-luvun turkulaisnaisista på mässan får tidskriften Muutama sananen naisista, som anknyter till en utställning på Åbo slott, på köpet. Söndagen den 6 oktober kl. 12.25 berättar Toropainen om sex kvinnor ur boken och deras livsöden (på finska). Efter föredraget finns möjlighet att träffa författaren i montern.

Vid museets disk säljs ett urval av museicentralens intressanta publikationer och produkter från museibutikerna.

Foto: Tiia Suorsa.

Stadsbiblioteket tipsar om sina evenemang

Oktober är läsmånad och hela Åbo läser! På mässan erbjuds information om Åbo stadsbiblioteks mångsidiga tjänster, evenemang och Kulturkortet.

I biblioteket kan du under hösten delta i bl.a. intressanta föreläsningsserier, författarträffar, musikframträdanden och evenemang för barn och unga.

Som en nyhet i Salutorgets Monitori införs e-tjänster och avgiftsfritt digitalt stöd.

Salutorgets Monitori presenterar sig

Åbo stad och FPA öppnar en centraliserad kundtjänst, Salutorgets Monitori, nästa vår i KOP-kolmio i Åbo kärncentrum. Där samlas bland annat Fölis servicebyrå, tjänster för parkering, servicehandledningen för äldre, turistinformation, Informationstorget för invandrare och en servicepunkt för FPA.

Personal från Salutorgets Monitori presenterar den kommande verksamheten på mässan. Vid disken kan du också delta i en enkät. Ett kulturpris lottas ut bland alla som svarar.

Amélie. Foto: Otto-Ville Väätäinen.

Åbo Stadsteater deltar med ett digert mässprogram

Bokmässans huvudtema är teater. Åbo Stadsteater och Finlands Nationalteater deltar i mässan med en gemensam monter, A12. Teatrarnas monter Backstage bjuder in besökarna att träffa konstnärer och bekanta sig med föreställningar och mässerbjudanden.

Teatersäsongens program och upphovsmän presenteras också på olika programscener, och fyra teatrar skapar tillsammans en ny föreställning – från idé till premiär – under mässan. 

Nyckelord: