Läsmånaden oktober gör sig påmind i sociala medier och i form av bl.a. olika högläsningsevenemang för barn i biblioteken. Att läsa högt för ett barn har positiva påverkningar långt in i vuxenlivet. Läsning förbättrar fantasin, ordförrådet samt koncentrations- och empatiförmågan.

Kampanjen Hela Åbo läser pågår under oktober månad. Under kampanjtiden ordnas det via skolor och dagis bl.a. högläsningsturnéer för barn som håller på att lära sig att läsa. På svenska blir det högläsning 2.10 och 14.10 i huvudbiblioteket då skådespelaren Julia Högnabba - som även medverkar i bl.a. ÅST:s pjäs Kalevala i höst - läser för alla förstaklassister i Sirkkala och Cygnaeus skolor.

I huvudbiblioteket ordnas dessutom sagostunder på svenska 9.10, 17.10, 19.10 samt 23.10.

Evenemanget Soturikissat (Warriors), som kretsar kring Erin Hunters böcker med samma namn, går av stapeln 9.10 i Saga och i hela huvudbiblioteket. Det går att delta i evenemanget även på svenska.

Den svenska småbarnspedagogiken i Åbo arrangerar dessutom två fortbildningstillfällen med samma innehåll kring små barns läsning för dagis- och förskolepersonal på biblioteket i oktober.

Åbo stadsbibliotek uppmuntrar alla åbobor till läsning och i synnerhet till att läsa högt för barn! Vem som helst kan delta i kampanjen Hela Åbo läser i sociala medier genom att dela sina egna lästips försedda med hashtaggen #helaåboläser eller #kokoturkulukee.

Åbo stadsbiblioteks evenemang på svenska