Den internationella dockteaterfestivalen TIP-Fest (Turku International Puppetry Festival) fyller 10 år. Festivalen arrangeras 6-10 november i Åbo.

Ytterligare information

TIP-Fest 6-10.11.2019

6.11 kl. 18 NUKKE IRTI! -följet, start framför stadshuset, vid åstranden

Spelplatser i kulturfabriken Manillas teaterutrymmen: TEHDAS Teatteri och Aurinkobaletti, Åbo

Stadsteaters Sopukka-scen, Äventyrsparkens Timantti-teatern samt ungdomshuset Huudi i Hallis.

Läs mer om programmet och köp biljetter till föreställningarna

Festivalen firar sina anmärkningsvärda 10 år och hyllar den professionella dockteaterkonstens tillväxt och utveckling i Finland.

Festivalen invigs onsdag 6.11 med NUKKE IRTI! -följet, som bjuder in alla åbobor att fira dockteater och den tioåriga festivalen med hjälp av hundratals dockor. Festparaden tågar fram vid Åstranden och kulminerar i festivalens invigningsfest och en levande dockteaterföreställning i Manilla.

I festivalprogrammet finns bl.a. olika berättelser om uppväxt, från sagornas och fantasiernas värld. Största delen av föreställningarna är riktade till en vuxen publik, men det utlovas också föreställningar för barn och unga.

Internationella gäster och inhemska pärlor

Festivalens internationella gästspel kommer från Ryssland, Frankrike, Österrike och Tjeckien. Dessutom får vi se uppsättningar från banbrytare inom den finska dockteaterkonsten. Föreställningarna utnyttjar dockteaterns olika tekniker mångsidigt, till exempel pappersteater, skuggteater, hybrid- och handdockor, föremåls- och dockmanipulering och visuell teater.

Festivalprogrammet invigs av Far Away (Daleko Daleko), regisserad av Anna Ivanova, ett spektakel från Ryssland som inkluderar 14 konstnärer. Ivanova har haft en betydande roll i dockteaterns utveckling i Finland, både som lärare vid Åbo Konstakademis dockteaterlinje och som den första konstnärliga ledaren för TIP-Fest. Anna Ivanova fungerar också som jubileumsfestivalens beskyddare.

I festivalrepertoaren finns också en samproduktion med Åbo Stadsteater: urpremiären av Nälkä, som fortsätter spelas på Sopukka-scenen hela året ut. Bram Strokers Dracula och andra vampyrhistorier från 1800-talet väcks till liv i en ny tolkning av klassikern, i regi av Lee Lahikainen. På Sopukka spelas också den redan utsålda och älskade klassikern Erittäin hyvä ystäväni paroni von Münchhausen av Timo Väntsi.

tip_fest_kuva_jussivirkkumaa.jpg
TIP-Fest 2019