Själva transporten av Rikets främsta gran till domkyrkotorget är en procedur som vinner den vanliga hemmagranens installering med hästlängder. Om man har tur, kan man få följa med detta noggrannt planerade arbetsprov på första parkett. I år anländer granen till domkyrkotorget 27.11 kl. 12-14.

Många detaljer påverkar hur lång tid grantransporten tar, och därför går det inte att uppskatta något exakt klockslag för ankomsten. Det bjuds på glögg åt de förväntansfulla åskådarna, så väntestämningen hålls varm. Hedersgästen anländer i år med specialtransport.

Något glesväxt exemplar duger inte som domkyrkans gran, utan jakten på en lämplig kandidat är igång året om. Granen bör vara minst 22 meter hög och så måste den vara vacker också. Om dessa kriterier uppfylls, måste man ännu se till att växtplatsen är sådan, att granen kan hämtas med lyftkran och spännas fast på en lastbil med släp. Transporten och installeringen är en utmanande procedur, och den utförs av Kuntecs erfarna team.

Ljusen i Domkyrkans julgran tänds på lördag 30.11 kl. 16.00 i samband med Den stora julöppningen. 

Domkyrkans julgran har långa anor. Den första granen med elektriska ljus fördes till platsen redan år 1900 och julgranen på Domkyrkotorget blev en regelbunden tradition på 1930-talet. Sedan 1955 har man noggrant fört bok om granarna, var det framgår bl.a. strategiska mått och vem som har donerat granen.

Nyckelord: