Då det nya året inletts tar vi en tillbakablick på det gångna året 2019 och bland Åboborna väljs en person som på bästa sätt gett Åbo positiv synlighet. Omröstningen för Årets Åbobo 2019 inleds idag 7 januari och avslutas 24 januari 2020.

Ge din röst

Radio Citys röstningssida

Turkulainens röstningssida

Omröstningen för Årets Åbobo ordnas av stadstidningen Turkulainen, Radio City Turku, Yle Åboland och Åbo stad. En förtjänstfull Åbobo har utsetts och belönats i tävlingen Årets Åbobo första gången 1985.

Man kan rösta på sin egen favorit på stadstidningen Turkulainens eller Radio Citys webbplatser. Rösterna från bägge webbplatser räknas ihop.

Vinnaren och antalet röster klarnar i en tillställning som hålls den 30:e januari i Åbo stadshus. Vinnaren avslöjas av Åbo stadsdirektör Minna Arve. Vinnaren tilldelas en statyett i kakolit samt ett diplom.

Arrangörernas kandidatlista utgörs av tio toppnamn inom sina egna branscher. Som tidigare år kan man också rösta på en egen kandidat som inte finns med på listan.

I fjol blev skådespelare och manusförfattare Miska Kaukonen Årets Åbobo 2018 med en jordskredsseger. 

Kandidaterna för Årets Åbobo 2019 är:

Matti & Teppo

Finlands mest kända Åbobröder har underhållit finländare redan i 50 år. Mattis och Teppos album har sålt guld otaliga gånger, åtta platina och tre dubbelplatina. I brödernas prishylla finns en Iskelmä-Finlandia, två Emma-statyetter, ett Olavi Virta-stipendium, Vuoden tanssittaja-priset, Turun Tähden-priset, Vuoden vaikuttaja-priset och en uppsjö av andra utmärkelser. Duon har knegat på i musikbranschen med hög arbetsmoral och turnerat landet runt under sin sista konsertturné förra året. I fortsättningen kommer de endast uppträda sommartid och efter noga övervägning.

Timo Salmesmaa

För Åboborna är Timo Salmesmaa känd som Jetset-reporter, och han känner Åbos kändiskretsar som sina egna fickor. Salmesmaa har jobbat för jämställdhet genom att organisera Mr Finland, en skönhetstävling för män, sedan år 1987 då han grundade tävlingen. Som motvikt till den ytliga gräddan är societetsreportern också frivillig assistent för utvecklingsstörda. Flera av hans klienter har fått unika upplevelser som hans avec i olika slags tillställningar.

Kaapo Kakko

Den unga anfallaren som avancerat från TPS till NHL-rinkarna steg i fjol till den högsta reservplatsen bland finländska spelare, då Kakko reserverades som andra spelare till New York Rangers. Kakko som fyller 19 år i februari har vunnit i världsmästerskapen för under 18-åringar, under 20-åringar och vuxna. I och med de finska lejonens VM-guld har den begåvade spelaren med rötter i Lundo fått en plats finländarnas hjärtan. 

Laura Satamo
Den trettioåriga Åbobloggaren skriver den populära mammabloggen Mamma rimpuilee. I sin roliga och insiktsfulla blogg beskriver Satamo sitt liv som tvåbarnsmamma och kvinna, med en självironisk ton. I Finlands kanske roligaste mammablogg blottas bland annat barnfamiljens restaurangbesök och livets missöden läggs ut med en rejäl nypa humor. Satamo kröntes till Åbo Snödrottning år 2018. Kanske det nu är dags för titeln Årets Åbobo?

Liisa Ketomäki 

Liisa Ketomäki, verkställande direktör för Stiftelsen för Åbo musikfestspel, har lyckats lyfta Åbo musikfestspel till en av Finlands intressantaste och bästa festivaler för klassisk musik. Festivalen är vida känd även i övriga Norden och i Europa.  Ketomäki belönades för sitt arbete år 2019 med Finlands Kritikerförbunds Åboavdelnings pris Kritikens Vikter för sina meriter inom utvecklingen av Åbos musikliv.  Åbo Musikfestspel grundades år 1960 och är Finlands äldsta musikfestival som ända sedan grundandet ordnats utan avbrott.

Taika Koilahti
Den tjugoåriga längdhopparen blev allmänt känd bland det finska idrottsfolket i racerfart år 2019. Taika Koilahti förbättrade sitt eget rekord under säsongen med hela 43 centimeter upp till 669 centimeter. Det är bara 16 centimeter ifrån Finlandsrekordet som Ringa Ropo gjorde år 1990. Koilahti representerar idrottsföreningen Turun Weikot. Hon kvalade i sista stund till VM i Doha, som var hennes första mästerskap för vuxna.

Jani Sormunen 

Forskardoktor Jani Sormunen har blivit känd för Åboborna och också resten av landet för sin fästingforskning vid Åbo universitet. Sormunens grupp hittade bland annat en parasitstekel på Själö år 2019, som tar död på fästingarna innan de hinner föröka sig. Upptäckten har hyllats som ett möjligt genombrott i kampen mot fästingar. I Sormunens forskningsgrupps tidigare undersökningar har det till exempel framkommit att en överraskande stor del av de finska fästingarna är tajgafästingar. Sormunen skrev klart sin doktorsavhandling i december 2018 – om fästingar, vad annars.

Vesa Jauhiainen 

Vesa Jauhiainen har arbetat som närpolis i Kråkkärret sedan år 2006, och korades i fjol till Årets polis. Jauhiainens trygghetsingivande gestalt är bekant för besökarna i Kråkkärrets affärscentrum. Jauhiainen arbetar som närpolis särskilt med unga i samarbete med olika myndigheter, områdets invånare och den tredje sektorn. Äldre konstapel Jauhiainen har under sin nästan 40 år långa karriär fungerat inom olika slags uppgifter på fältet, allt från ungdomspolis till motorcykelpolis. Nu jobbar han vid sidan av regionpolisarbetet också i en fältövervakningsgrupp vid Åbo huvudpolisstation, vars huvudsakliga målgrupp är ungdomar under 18 år.

Markku Jokisipilä
Direktören för Åbo universitets center för riksdagsforskning har även i år varit ofta med och kommenterat den finländska politikens vändningar sakkunnigt i olika medier.  Jokisipilä har blivit en regelbunden gäst i aktualitetsprogram både i tv och övrig media, där man måste tydligt och övertygande beskriva vad som har skett och varför. När det talas om Jokisipilä nämns det också alltid att han är hemma från Åbo och representerar Åbo universitet. Jokisipilä är historieforskare och doktor i statsvetenskap. Han är även känd som fackboksförfattare och som kolumnist för bland annat Turun Sanomat. På sin fritid sysslar han med tävlingsrodd och har vunnit flera Finlands mästerskap.

Konstnärsgillet i Åbo
Konstnärsgillet i Åbo har långa rötter i staden: sällskapet firade sitt 95-årsjubileum år 2019. Gillet är trots sin respektabla ålder inte på väg att pensioneras, utan är aktivt verksamt i staden. En av milstolparna år 2019 var grundandet av Åbo Konsthall i februari tillsammans med Fotocentrum Peri. Konsthallen vid Stortorget är centret för visuell konst i Åbo. I samma lokaler verkar också Åbo Konstlånebyrå. 

Nyckelord: