Musiken är inte beroende av språket, och det är inte alltid poesin heller. Åbo stadsbiblioteks storproduktionsprojekt Litteraturen möter musiken för samman olika slags publiker, musik och litteratur, samt granskar deras inbördes samspel. Programhelheten startar i januari och fortsätter hela året 2020.

När man producerar programutbud för bibliotek kommer man ofta i kontakt med tanken på målgrupper. Det kan röra sig om ålder, modersmål eller t.ex. programformat. Denna gång är målet att erbjuda program som inte definieras av t.ex. språk: ljud, musik och högläsning kommer att spela en avgörande roll i projektet. Målet är att överskrida ålders- och språkgränser och uppmuntra biblioteksanvändare att delta i evenemang som de inte besökt tidigare.

Föreläsningar, diskussioner och konserter

Vårens program började med en utställning i huvudbiblioteket bestående av biblioteksmaterial kring temat. Utställningen kan beses till slutet av januari. Den 20 januari startar också föreläsningsserien Litteraturen möter musiken i Studion. Under föreläsningarna granskas t.ex. ljud och musikaliska element i modern lyrik, ordkonsten i rap och estetiseringen av talet i audiovisuella medier. Föreläsarna är forskare vid Åbo universitet.

I februari hörs konserten Nocturne med dikter och tonsatta dikter av Eino Leino, framförda av Jukka Romu och Arto Tarkkonen. I mars genomförs diskussionsserien ”Äänestä sana, sanasta ääni” (ung. ”Från ljud till ord, från ord till ljud”) där ord- och musikproffs diskuterar hur man kan luckra upp gränserna mellan olika genrer. I serien medverkar bl.a. Pekko KäppiIida Rauma och Inka Rantakallio.

I mars ordnas sång- och lekshowen Pikkuli för hela familjen och i synnerhet för barn på barnavdelningen Saga. Programmet innehåller en introduktion till olika musikinstrument.

Fler höjdpunkter under årets lopp finns att vänta, bl.a. Go Runo Go och Konstens natt samt Varsinais-Suomen runoviikko (finskspråkig poesivecka) och Kaamos-evenemanget i november. Som samarbetspartners fungerar bl.a. Åbo filharmoniska orkester och diverse läroämnen vid Åbo universitet.

Musiken möter litteraturen också på Åbo Poesidagar

Också inom ramen för Svenskfinlands enda poesifestival, Åbo poesidagar som i vår arrangeras 23-26.4, möter musiken litteraturen. På Åbo huvudbibliotek uppmärksammas bl.a. den nyligen avlidna författaren Claes Andersson i musikaliska former, Julia Korkman med pianist Patrik Komorowski sjunger och berättar om det nära samarbetet med Andersson.

Följ bibliotekets www-sidor för uppdateringar om programmet.