Underhållsarbetet på skridskobanan Masken i Kuppis har slutförts. Skridskoåkarna är välkomna på banan från och med onsdagen 5.2 kl. 14.

Skridskobanan i Kuppis har fått utstå hårt slitage på grund av den stora mängden skridskoåkare denna vinter. För att underhålla banan behövs nu skridskoåkarnas egen insats, dvs. att man iakttar underhållstiderna. Av säkerhetsskäl får man inte vistas på banan när underhållstraktorn är där.

– Banan är smal och isskötaren måste samtidigt observera flera saker framför och bakom traktorn. Därför får skridskoåkarna inte vara på banan samtidigt med traktorn, betonar idrottsplatsmästare Jukka Virtanen.

Underhållstiderna finns på webben och vid banan

Skridskoåkning är förbjudet under underhållstiderna från måndag till fredag kl. 7–8.30, 13–13.30, 16.30–17 och 19–19.30 och under veckosluten kl. 8–9.30, 12–12.30 och 15–15.30. Underhållstiderna finns på tavlan intill banan samt på banans webbsidor. Vid behov kan underhåll också utföras under andra tider.

Tidvis är det mycket folk på banan. Den stora mängden skridskoåkare sliter också på isen och därför är regelbundet underhåll av banan nödvändig för att den ska hållas i gott skick.

– Vi är glada över att största delen iakttar förbudet, men de som inte iakttar det vållar problem. Om skridskoåkarna inte lämnar banan under tiden underhållsarbetet sker kan man inte utföra underhåll, konstaterar Virtanen.

För isskötarna orsakar varje uteblivet underhåll besvär, eftersom skötseln av isen kräver regelbundet underhåll.

Banan är enkelriktad

I Kuppis måste skridskoåkarna iaktta även andra säkerhetsåtgärder. Man måste ha på sig skridskor på isen. Det är förbjudet att använda t.ex. stavar, klubbor, barns skridskostöd eller barnvagnar på isen. För allas säkerhet får man endast åka skridskor i den riktning som anges på banan och man måste ge utrymme åt passerande skridskoåkare.

Kuppis skridskouthyrning är öppen måndagar, onsdagar och fredagar kl. 17–20 samt under veckosluten kl. 10–18. Skridskouthyrningen är stängd vid regn.