Åbo stad har inlett ett omfattande visionsarbete om kompetens som sträcker sig långt in i framtiden. Det är fråga om en övergripande vision som omfattar hela utbildningsvägen, allt från den grundläggande nivån till universitetsnivå, liksom behoven av kompetens i framtiden och förutsättningarna för dessa.

Till underlag för visionsarbetet om kompetens har den kända regionforskaren doktor Timo Aro tagit fram en nationell utredning om migrationsflöden. Enligt Aros viktigaste slutledningar gynnas Åbo och Åboregionen både av den kvantitativa inflyttningsströmmen och av inflyttarnas ålders- och kompetensstruktur.

I utredningen som Aro tog fram klargjordes vilket slags befolkning Åbos och Åboregionens flyttningsvinst består av och vad detta innebär med tanke på kompetensutvecklingen. Undersökningen bekräftade även att Åboregionens betydelse som koncentrationspunkt för inflyttar- och kompetensströmmar har stärkts.

– Åboregionens ställning har under den senare hälften av 2010-talet stärkts i fråga om alla nyckeltal för livskraft och dragningskraft i konkurrensen mellan regionerna. Åboregionen är kvantitativt den fjärde bland regionerna i hela landet när det gäller att vara attraktiv för inflyttare. Åboregionen samlar flyttningsvinster från hela landet med undantag av huvudstadsregionen och drar år efter år mer fördel av inflyttarstrukturen, berättar Timo Aro.

Utredningsman för visionsarbetet är Åbo universitets rektor emeritus Kalervo Väänänen och arbetet utförs av framtidsforskningsinstitutet Tulevaisuuden tutkimuskeskus vid Åbo universitet. ​

– Betydelsen av kompetens kommer i framtiden att vara en viktigare konkurrensfördel än tidigare både på internationellt och på nationellt plan. Den regionala kompetensen avgör om en region eller en stad hör till de framgångsrika regionerna eller till områdena som är på återgång. I syfte att garantera att den positiva strukturförändringen fortsätter ska Åboregionen ha en klar vision om framtidens kompetensbehov och vilka förutsättningar som krävs, betonar Kalervo Väänänen.

Åboregionen behöver nya kompetenta invånare från Finland och världen

För att städerna i framtiden ska vara framgångsrika förutsätts både fysisk och psykisk tillväxt. Megatrender, som till exempel urbanisering, globalisering, klimatförändringen och digitalisering, är utmanande för städernas fortgående utveckling. En högkvalitativ stadsmiljö är en lika viktig grund grund för välmående och en konkurrensfaktor i framtiden som en hög kunskapsnivå bland stadsborna.

De stora riktlinjerna för kompetens och utbildning är nationella och delvis övernationella men de fullföljs lokalt. I framtiden behövs både långt specialiserad toppkompetens som en så omfattande allmän kompetens som möjligt.

Med stöd av Kompetensvision 2040 arbetar Åbo för att dessa mål ska nås. Åbo vill identifiera olika kompetensområden som är av betydelse nu och i framtiden eftersom Åboregionen behöver nya kompetenta personer från Finland och världen.

Målet är att visionsarbetet slutförs under våren 2020 och under beredningen hörs omfattande representanter för utbildningssektorn, beslutsfattare, näringslivet och aktörer i medborgarsamhället.