Vad man än kallar det, vinterlov eller sportlov, så finns det säkert något för alla att göra. Det finns bl.a. simning, småriddarturer, olika workshopar, informationsorientering, korvgrillning, utställningar, evenemanget Barnens ljusland, dagsutflykter och en detektivskola.

Avgiftsfritt vinterlovsevenemang på Vimma 

Vimmas avgiftsfria vinterlovsevenemang pågår 18.2.–20.2. kl. 12–16. För 9–18-åriga barn och unga finns det en spelgrotta, brädspel, pussel, filmer och olika workshopar. För att delta i evenemanget krävs ett gratis ungdomskort. Ansökan för kortet går att hämta på Vimma eller i vilken ungdomslokal som helst. Även ungdomar, föräldrar och vårdnadshavare från andra orter är välkomna. Under evenemanget säljs det förmånliga mellanmål på Vimmas café.

Ungdomslokaler erbjuder dagsutflykter och samvaro

Ungdomslokaler i olika delar av staden ordnar mångsidiga aktiviteter enligt ungdomarnas önskemål. Under vinterlovet finns det olika slags dagsutflykter med t.ex. glödbowling. Dessutom finns det matlagning, spelande och trevlig samvaro. Ungdomslokalverksamheten är avsedd för 9–18-åriga. Som handledare fungerar utbildade ungdomsarbetare. För att delta krävs ett gratis ungdomskort som går att hämta i vilken ungdomslokal som helst.

Ljus som tema på Äventyrsparken

Vinterlovveckans tema på Äventyrsparken är ljus. Konstworkshoparna har öppet 19.–21.2. kl. 11–16 och har ett nytt tema varje dag. Man kan bekanta sig med ljustemat även i ljusworkshoparna på onsdag kl. 12–15 och på torsdag kl. 10–13 där man kan prova på ljusmålning och bygga olika ställningar med ljus och skugga. De avgiftsfria ljusworkshoparna förverkligas som non stop, dvs man kan besöka dem bara för en stund eller stanna längre.

Parkteaterns framträdande på fredagen 21.2. kl. 15 är ”Mimi och Kuku och den stora skattjakten”.

Temaveckan kulminerar på veckoslutet med evenemanget Barnens ljusland. Under det avgiftsfria tvådagarsevenemanget kan man gå runt inom Äventyrsparkens område i egen takt kl. 18–22. Parkens lekredskap är i användning som normalt och toaletterna är öppna. Under evenemangsbyggandet är parkområdet undantagsvis stängt.

  • Barnens ljusland är inställt 22.2 på grund av dåligt väder. 
  • Barnens ljusland 23.2 kl. 18–22 (väderreservation).

 

Vinterlov på museerna

Under småriddarturerna på Åbo slott tis–sön 18.2.–1.3. kl. 11 och 14 får barnen leta skatter och samtidigt lyssna på spännande berättelser om riddarnas och de andra slottsinvånarnas liv. Rundturen kulminerar i en festlig ceremoni tillsammans med kungligheter. Under medeltidsrundturerna tis–sön kl. 12.15 och 16.30 kan man kika in i fängelse och höra om Gustav Vasa och Jacob Ilkka. I workshopen tis–lör kl. 12–16 kan man bekanta sig med 1600-talsdekorering genom att göra med egna händer.Utställningen Några ord om kvinnor skildrar kvinnornas liv i 1600-talets Åbo genom borgarkvinnor verksamma i Åbo och grevinnan Kristina Katarina Stenbock som bodde på Åbo slott. Guidningar lör–sön kl. 15.

Tisdagsverkstad på Kurala Bybacke 18.2. kl. 13–17.30. En vintrig konstworkshop ute eller inne, efter vädret. Under Sportlovsdagarna 19.–20.2. kl. 11–16 kan man bekanta sig med vardagsarbetet i ett 1950-talshem på landsbygden och prova på vinteridrott utomhus efter vädret. Försöksverkstaden ordnar en gratis workshop där man kan beundra och prova på gamla skidor och kälkar. Elden är färdig för korvgrillning. Ta med egen uteutrustning och egna korvar. Man kan snickra fritt och bygga fågelhus på Försöksverkstaden på veckoslutet kl. 13–17. Fritt inträde. Materialavgift i workshopen under det öppna veckoslutet.

På WAM 18.–21.2. Öppna bildkonstworkshopar under vinterlovet kl. 12–15.Utställningarna är Fan Academy och Hyäryllistä av Anneli Nygren.Guidning sön kl. 14.

Guidingar under vinterlovet på Apoteksmuseet och gården Qwensel tis–sön kl. 14.

Biologiska museets utställning ”Otavaisen olkapäillä, Tuonelan rajamailla” (tis–sön kl. 9–17) berättar om finländska djurmyter och för oss tillbaka till en tid då naturen blidkades med ritualer och händelser förklarades med trosföreställningar.

I Museibutikens sportlovsrabatt finns det ett urval av pysselpaket och pussel med fågeltema samt andra produkter som uppmuntrar att börja med naturhobbyn.

På vinterlovet rör vi på oss!

Hur vädret än är så kan man på vinterlovet simma och leka i vattnet, åka skridskor eller spela fotboll. Om vintervädret tillåter så kan man åka skidor, skrinna på naturis, åka slalom och åka pulka. Oavsett väder får man säkert röda kinder genom att röra på sig utomhus!

Under sportlovet finns det även fler avgiftsfria allmänna turer i ishallarna och i fotbollshallen. Under turerna för allmänheten i ishallarna i Impivaara och Kråkkärret åker man skridskor utan klubbor.

Att åka skridskor är möjligt på skridskobanan Masken i Kuppis och på Barkplanens isbana. Simning kan man träna i Impivaara och Petrelius simhallar. Under vattenlekstunderna finns stora vattenleksaker tillgängliga för alla. I Impivaara finns även extra tider för simhopp.

Övriga vinteridrotter beror på vädret. Impivara skidspår och skiduthyrning, naturisbanorna och Hirvensalo slalombacke erbjuder möjligheter till vinteridrott med väderreservation.

Hockeyspelare, natur och djur på huvudbiblioteket

TPS hockeyspelare besöker Åbo huvudbiblioteks fackavdelning 20.2. kl. 17. På plats finns det spelarintervjuer, bordshockeyutmaning och autografutdelning.

På barnavdelning Saga får barnen leta efter utrotningshotade djur bakom dekorationsluckorna i barnavdelningens korridorer. För skolbarn finns det dessutom frågor som har att göra med djuren på bilderna. På Sagas informationspunkt får man med sig ett uppgiftspapper och man kan leta efter svaren i böcker på biblioteket eller på internet. Man kan göra ett eget bokmärke i workshopen 18.2. och 19.2. kl. 13–15.

Under vinterlovsveckan kan alla 10–16-åriga delta i skriv- och teckningstävlingen ”Hitta naturen i böcker” som ordnas av Åbo naturskyddsförening och Åbo stadsbibliotek.

I Sagotältet har bibliotekspersonalen har samlat sina egna favoritböcker: härliga djurhistorier, naturböcker och äventyrsberättelser. Innan man åker hem, kan man ta med sig ett eget läsbingo.

Sagas filmpärla på vinterlovet förevisas 17.2. kl. 11–13 i Studion på huvudbiblioteket och den handlar om en polynesisk paradisö. Filmstunden har fritt inträde. (F7)

Runosbackens bibliotek ordnar en lekfull Detektivkurs för barn 19.2. kl. 14–16. Uppgiften på kursen är att lösa en gåta.