*** På grund av förhållanden kring coronavirusepidemin ska utmärkelserna Årets nyåbobo och Årets mångkulturella handling förflyttas och delas ut på hösten 2020. ***

Vi vill igen belöna främjare av jämlikhet med utmärkelserna Årets nyåbobo och Årets mångkulturella handling. Utmärkelserna kan beviljas personer med invandrarbakgrund och aktörer som positivt har främjat kulturell mångfald i Åboområdet.

Kandidater för båda utmärkelser kan föreslås t.o.m. den 15 mars på Åbo stads webbplats: www.turku.fi/uusturkulainen.

Till Årets nyåbobo utnämns en person med invandrarbakgrund som bor i Åboregionen och som främjar integration i sin egen vardag. Utmärkelsen mångkulturell handling delas ut till en person, ett företag, en förening eller ett annat samfund som arbetar för kulturell mångfald.

Utmärkelserna är avsedda för att uppmuntra och belöna verksamhet som ofta kan bli förbisedd.

– Vi vill lyfta fram brobyggare, det vill säga de som får invandrare och infödda finländare att komma närmare varandra. Det är viktigt att belöna deras arbete och lyfta fram stadens uppskattning, säger vice ordförande för Mångkulturella rådet i Åbo Berhan Ahmadi, som även själv har belönats med utmärkelsen Årets nyåbobo år 2016.

 – Utmärkelsen gav mig en bra känsla. Jag märkte att mitt arbete inte är osynligt, berättar han.

Förra året utnämndes Mari Jurtom, ordförande för Egentliga Finlands Estlandscenter, till Årets nyåbobo. Årets mångkulturell handling beviljades andelslagen Shams falafel. Båda kandidaterna bygger på sitt håll ett mångkulturellt och tolerant Åbo.

Mångkulturella rådet i Åbo väljer mottagare av utmärkelserna utifrån stadsbornas förslag. Rådet hoppas få många olika förslag och betonar att kandidaternas bakgrund ska vara i skick. Utmärkelserna delas ut vid festen för nya medborgare i Åboregionen.