Undantagssituationen har påverkat genomförandet av Asukasbudjetti. Områdesforumen som var tänkta som idétillfällen har inhiberats, och därför hör man invånarna på nätet istället.

I Asukasbudjetti ses invånarna som experter på sina egna bostadsområden. Där lyssnar man på Åbobornas synpunkter om hur den egna omgivningen, områdets tjänster och verksamhet kan främjas på ett sätt som gynnar invånarna.

För att underlätta det pågående idé- och förslagsskedet har det skapats Nappi Naapuri-webbsidor. Varje storområde har en egen sida, där invånarna kan diskutera olika sätt att främja välfärden i det egna grannskapet.

– Tjänsten sammanför Åboborna virtuellt, även om vi just nu inte fysiskt kan samlas i samma utrymme. På sidorna kan man diskutera med andra invånare eller rådfråga anställda för det området, som svarar på frågor och handleder i hur man lämnar in förslag. Man kan delta när det passar en själv bäst, berättar områdesarbetesutvecklare Katri Arnivaara.

Man kan föra diskussioner under hela förslagsperioden fram till 17.5.2020.

Nappi Naapuri-webbplatsen kan användas av alla invånare som registrerat sig på sidan. Under 13-åringar behöver vårdnadshavarens samtycke.

Via webbplatsen arrangeras också livetillfällen, där stadens områdesarbetare diskuterar med invånarna vid förutbestämda tidpunkter. Tidpunkterna för tillfällena hittar du i Nappi Naapuri-tjänsten under respektive storområdes egen Asukasbudjetti-sida.

Nappi Naapuri-webbplatsen fungerar endast som ett ställe för att bolla idéer. De färdiga förslagen förs in på Asukasbudjettis egen webbplats askukasbudjetti.turku.fi.

Förslagen utvecklas över nätet

De invånare som skickar in förslag som uppfyller kriterierna till Asukasbudjetti-sidan får en e-postinbjudan till ett virtuell utvecklingstillfälle. Med inbjudan följer anvisningar för hur man deltar i tillfället. Tillfällena leds av stadens anställda och experter svarar på frågor samt instruerar i fastställande av kostnader, men själva utvecklandet sker på invånarnas initiativ.

De utvecklade planerna framskrider till en omröstning som genomförs under hösten 2020. Alla 13 år fyllda Åbobor kan rösta.

Åbo stad förverkligar de vinnande planerna under år 2021.

Noggrannare information om Asukasbudjetti och dess skeden finns samlade på webbplatsen asukasbudjetti.turku.fi