Östersjön, vårt eget hav, firas den sista torsdagen av augusti, den 27.8. Programmet utformas - alla aktörer välkomna med

Målet för temadagen är att mana till konkreta handlingar för att befrämja Östersjöns tillstånd, men också att fästa blickarna på Östersjöns unika och rika kulturarv.

Dagen firas i stor utsträckning med evenemang, jippon och skolning och alla aktörer är välkomna att medverka med sitt eget program. Man kan ansluta sig till Östersjödagen i Åbo med att kontakta koordinatorn för Östersjöutmaningen i Åbo. Östersjödagens program är till största delen avgiftsfritt för publiken.

Östersjödagen i Åbo 27.8.2020 erbjuder bland annat på följande program:

  • TSYK:s gymnasium utmanar alla finska skolor med att på Östersjödagen äta närproducerad fisk från Östersjön. Med hjälp av inhemsk fisk kan vi avlägsna fosfor från vattendragen vilket minskar Östersjöns övergödning. Genom att äta närproducerad fisk stöder vi också lokala fiskare.
  • På Forststyrelsens Luontoon.fi -konto på Instagram (@luontoon.fi) pågår hela sommaren kampanjen #55kuvaaitämerestä med 55 bilder från Östersjön. Bilderna för fram Östersjöns unika skönhet från Bottenvikens brackvatten till östra Finska vikens sandrev.
  • Håll Skärgården Ren rf:s strandstädningstalkoprogram Snygg Beach utmanar alla åbobor att arrangera egna Snygg Beach -talkon på Östersjödagen på en strand de själv väljer. Målet är att samla in sammanlagt en miljon skräp! Dessutom utmanar HSR alla skolorna i Åbo att ansluta sig till Snygg Beach -fadderskoleprogrammet och att ta hand om stränder nu och i framtiden.
  • Föreningen Suomen Sukellushistoriallinen Yhdistys ordnar ett jippo för städning av Aura ån med att dyka på västra stranden av Aura å på bägge sidorna av Föri.
  • Åbo Akademi och Åbo universitet ordnar som en del av Europa-forumet två paneldiskussioner med teman: Skyddandet av Östersjön, varför förbättras inte havets tillstånd? och Östersjön som en föränderlig verksamhetsmiljö för företagen.
  • Baltic Area Legal Studies BALEX ja Centrum Balticum -stiftelsen ordnar som del av Europa-forumet en diskussion om Östersjön och EU:s klimatpolitik
  • Åbo museicentral ordnar Historia runt Östersjön -guidningar och verkstadsverksamhet i Åbo slott 27.-28.8 kl 12.15 och 16.30. På turen hör man vad den maritima omgivningen har betytt för de samtida och hur den har påverkat deras liv under olika sekel. Guidningsavgiften är 3 €.
  • I Åbo slotts verkstad hålls en trädtryckverkstad med inspiration från naturen. Där får vi bekanta oss med trädens årsringar och trycka vackra tavlor och postkort med dem. Verkstaden är öppen kl. 12-16. Verkstaden ingår också i slottets inträdesavgift.
  • ”Muistoja merestä, merelle - Luovan kirjoittamisen työpaja” ordnas i Forum Marinum kl 17.00-19.00. Anmälningar: jaana.kouri(at)abo.fi I gruppen tas 20 deltagare från gamla proffs till nybörjare. Ta med dig papper och penna. En motsvarande verkstad ordnas för eleverna i TSYK under skoldagen.
  • Åbo Akademis Miljö- och marinbiologi ordnar i samarbete med Åbo stads Östersjöutmaning ett för allmänheten öppet seminarium i Forum Marinum kl 17.15-18.45. Vid tillfället hörs aktuella ting bland annat om Skärgårdshavets läge, planeringen av havsområden samt om påverkningar av klimatförändringen på Östersjön.
  • Håll Skärgården Ren rf och festivalserien Archipelago Sea Jazz ordnar en jazz-konsert på HSR rf:s servicebåt M/S Roopes däck framför Forum Marinum kl 19.00. På en unik konsert hörs pianist Jussi Fredrikssons färska låtar inspirerade av skärgårdens nyanser. Konserten öppnar samarbetet mellan HSR rf och Archipelago Sea Jazz för att fästa märksamhet på ansvarsfull turism och kulturverksamhet i skärgården.

Östersjöutmaningen bakom Östersjödagen

Året 2007 fattade Helsingfors och Åbo städer ett gemensamt initiativ för att skydda Östersjön och startade Östersjöutmaningen, som hade som mål att engagera städer, kommuner och organisationer i frivilliga skyddsåtgärder för Östersjön. Städerna Helsingfors och Åbo fullföljer frivilliga skyddsåtgärder enligt gemensamma åtgärdsprogram. Östersjöutmaningen har växt till ett internationellt nätverk med nästan 300 olika aktörer från Östersjöregionen. I samarbete med medlemmarna i nätverket arrangerar Östersjöutmaningen bland annat för allmänheten öppna evenemang såsom Östersjödagen, som lanserades år 2019 på initiativ från John Nurminen stiftelsen.

Åbo Östersjödagens program publiceras under sommaren på Åbo Östersjödagens Facebook-sida.

Alla Östersjödagarnas handlingar och programmet itameripaiva.fi/sv/.

Med på Östersjödagen i Åbo? Ta kontakt med koordinatorn tove.holm(at)turku.fi