Åbo genomförde bland de första en utvärdering på stadsnivå av FN:s mål för hållbar utveckling. Åbo stadsfullmäktige bekräftade utvärderingsrapporten under sitt möte 15.6.2020.

AGENDA 2030 – I september 2015 fattade FN:s medlemsstater under FN:s toppmöte för hållbar utveckling beslutet om gemensamma mål, som styr den hållbara utvecklingens främjande tills år 2030.

Voluntary Local Review (VLR) – en frivillig metod för att utvärdera Agenda 2030 verksamhets-programmets framsteg lokalt, baserat på nationell rapportering (Voluntary National Review).

Åbos utvärderingsrapport 2020

 

Åbo har sedan 1990-talet varit en aktiv förespråkare och verkställare för hållbar utveckling, samt föregångare i att genomföra kommunalt miljöarbete. I enlighet med den nuvarande stadsstrategin Åbo 2029 har Åbo förbundit sig att agera enligt hållbara utvecklingens principer i all sin verksamhet. Detta innebär att staden strävar till att reformeras och växa på ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara sätt, och på så vis skapa omfattande och hållbar välfärd för sina invånare.

Den nuvarande stadsstrategin Åbo 2029 stöder i många avseenden även uppnåendet av FN:s Agenda 2030 verksamhetsprogrammets mål för hållbar utveckling. Det görs exempelvis genom de ambitiösa målen att vara en kolneutral stad år 2029 samt en föregångare inom jämlik stadsutveckling och förortspolitik.

Förverkligandet av målen för hållbar utveckling i Åbo

I enlighet med Åbo stadsdirektör Minna Arves beslut i juli 2019 genomförde staden bland de första en utvärdering på stadsnivå av FN:s mål för hållbar utveckling. Sammanställandet av den s.k. VLR-rapporten är frivillig för städer. VLR-metoden resulterade i Åbo stads lokala utvärderingsrapport för hållbar utveckling, som Åbo stadsfullmäktige bekräftade under sitt möte 15.6.2020.
Åbo stads verksamhet granskades utgående från alla FN:s 17 mål för hållbar utveckling samt dess delmål. Under den första rapportomgången låg fokus i synnerhet på stadsstrategin och de spetsprojekt som verkställer den, samt de handlingar som utförs av stadens fem sektorer och utvalda koncernsamfund.

Målet var att allmänt utreda stadens nuvarande läge i fråga om att uppnå målen för hållbar utveckling och särskilt att lokalisera de områden där staden bör förbättra sig. Utvärderingsrapporten fungerar dessutom/därtill som en tydlig helhet för kommunikation om arbetet kring hållbar utveckling i staden, för invånare och andra intressentgrupper.

‒ Världens städer har en särskilt stor betydelse i fråga om verkställandet av hållbar utveckling. Med hjälp av denna metod för utvärdering lyfter Åbo fram det ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara arbete som staden utför, vilket försäkrar att Åbo är en bra plats att bo och leva i även i framtiden, säger Åbo stadsdirektör Minna Arve.
Med hjälp av rapporten har vi lyckats konstruera en uppfattning över stadens startpunkt och vilka mål som kräver mest utveckling. Detta är ett ypperligt läge att fortsätta framåt med en hållbar framtid i sikte tillsammans med stadens intressentgrupper.

Att delta i utvärderingen är ett stort kliv för Åbo mot främjandet av målen för hållbar utveckling och ett steg mot förverkligandet av målprogrammet Agenda 2030 på lokal nivå.

I nätevenemanget Hållbar utveckling i Esbo och Åbo diskuterades utvärderingens resultat

Städerna Esbo och Åbo sammanställde båda sina första VLR-rapporter på våren 2020. Rapporterna innehåller städernas omfattande granskningar, hur och vilka mål och delområden för hållbar utveckling som tagits i beaktande samt hur staden i framtiden kan förbättra invånarnas livsmiljö och näringslivets hållbara utveckling.

Under nätevenemanget 16.6.2020 berättade Esbo- och Åbo stad med ledning av Åbo stadsdirektör Minna Arve och Esbo stadsdirektör Jukka Mäkelä om utvärderingsprocessen och respektive resultat angående Agenda 2030 och dess 17 mål för hållbar utveckling. Som programledare under evenemanget agerade ledande expert Sami Pirkkala från statsrådets kansli.

– Flera av klimatmålen är sådana som måste förverkligas regionalt, även om flera av målen berör hela världen. Vi vill fungera som inspiration till andra städer både i Finland och i världen, berättar stadsdirektör Arve.

Ett kommentarinlägg om ämnet ”Hållbar utveckling och städernas dragningskraft” presenterades också under evenemanget av utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.
Därtill presenterade Sara Nyman (representant för Åbo Ungas Agenda 2030 -grupp), Maria Pelkonen och Eero Iso-Tryykäri (Esbo stad) ämnet ”De ungas Agenda 2030 och städer”.

– Hållbara städer byggs för att även framtida generationer ska kunna se våren anlända. Staden bör inte leva endast i nuet, utan måste även ta i beaktande vad den lämnar efter sig, betonade Sara Nyholm utgående från de ungas perspektiv.

Inspelning av evenemanget hittas här (på finska)

Ladda ner Åbos utvärderingsrapport om målen för hållbar utveckling:

Åbos utvärderingsrapport 2020