Livet i Åbo är en fortlöpande serie berättelser om människor, historier om både infödda och inflyttade Åbobor. Berättelser om vardagens fenomen, om exceptionella stunder och vändpunkter i historian, om arbete och om barndom. Åbos historia är berättelsen om stadsborna och det levda stadslivet.

Videoserien Epidemier i Åbos historia

I videoserien Livet i Åbo – Epidemier i Åbos historia berättar bland annat forskare vid Åbo universitet och Åbo museicentral om epidemier och farsoter som härjat i staden under historiens gång. Först ut är dock de gamla grekerna.  

I videoserien ingår totalt sex avsnitt, och de publiceras mellan den 8 oktober och 9 december på Museicentralens YouTube-kanal. Videosnuttarna har finskt tal, och de är textade till svenska och engelska.

Serien Livet i Åbo är en deletapp i resan mot ett museum för historia och framtiden, som enligt planerna öppnar i samband med stadens 800-årsjubileum år 2029. Museet kommer att bli världens bästa museum om Åbo, ett museum där olika livsöden får en plats i rampljuset. Ett besök i det nya museet ska ge en djupare insikt i historian, nutiden och olika riktningar framåt.

Livet i Åbo under farsoternas tid

Epidemier i Åbos historia är den första delen av serien Livet i Åbo. Coronapandemin har ställt vardagen på ända, och vi kan kanske redan ana att en återgång till den gamla bekanta vardagslunken inte kommer att ske. Historien visar att staden mött likadana hinder förr, och att Åbo också förut har klarat förändringar och stunder som känts oöverkomliga.

Åbo museicentral har tillsammans med forskare gjort en serie korta videofilmer om epidemier ur stadens historia. Dock inleds serien med de gamla grekerna, historieskrivaren Thukydides och epidemin som drabbade Aten år 430 f.v.t. Dessutom behandlas till exempel influensavågen på 1950-talet, 1800-talets kolera samt böldpesten som tvingade Åbo på knä på 1700-talet. Restaurang Kuoris företagare berättar om coronapandemins första våg våren 2020 ur restauratörernas synvinkel.

Serien Livet i Åbo fortsätter våren 2021 med berättelser från Slottsudden och hamnlivet.

På bilden företagarna Marjaana Pohjola och Katariina Vesterinen, Ravintola Kuori.