Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutade på sitt möte 3.12.2020 om mottagnings- och behandlingsavgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar från och med 1.3.2021. Två avgiftsklasser för olika slags slam är i bruk på hela verksamhetsområdet. Avgifterna gäller avloppsslam som uppstår utanför avloppsnätet i hushåll och inom kommunernas förvaltnings- och serviceverksamhet.

Bild: Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab

Slamavgifterna sänks något jämfört med avgifterna som godkändes för ett år sedan. Vad gäller slam från slamavskiljare, slambrunn eller minireningsverk sänks avgiften med en knapp euro per en kubikmeter slam och för slam från samlingsbrunnar med under en halv euro per en kubikmeter slam. Med avfallsavgifterna enligt taxan täcks de kostnader som avfallshanteringstjänsterna orsakar i samarbetskommunerna. Det av kommunerna ägda bolaget Sydvästra Finlands Avfallsservice ansvarar för ordnandet av avfallshanteringen i området.

Till övriga delar godkände avfallshanteringsnämnden taxan på sitt möte den 19 november 2020. Avfallstaxan gäller kommunerna inom Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds verksamhetsområde: Aura, S:t Karins, Kimitoön, Lundo, S:t Mårtens, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Pemar, Pargas, Pöytis, Reso, Rusko, Salo, Sagu och Åbo.