Åbo utlyser som traditionellt julfreden på julafton 24.12. I år sker utlysningen på Gamla Stortorget utan publik. Du kan följa utlysandet av julfreden på Rundradios kanaler.

Man har gått in för detta avvikande praxis på grund av den alvarliga coronavirussituationen. Även de senaste tidernas allmänna begränsningar hindrar ordnandet av publiktillställningar.

Gamla Stortorget spärras med staket och publiken har inte tillträde till området. Utlysandet sker utan ljudåtergivningssystem och den kan inte höras på Gamla Stortorget. Åbo stad uppmuntrar stadsborna att njuta av julfredsutlysningens stämning hemma.

Julfreden utlyses på finska och svenska av Åbo stads protokollchef Mika Akkanen. Han utlyser julfreden nu för åttonde gången. Som teckenspråkstolk verkar Eva Mäkinen.

Utlysande av julfreden sänds som en direkt sändning av Yle 1-kanalen. Utlysandet kan följas även via radion och nätet runt om världen. 

Yle filmar julfredsutlysandet även från luften. Också polisen kan ha egen flygverksamhet i Stortorgets och Braheparkens område. Därför kan privatpersoner inte tryggt flyga med drönare i området.

I tillställningen uppträder Flottans musikkår, manskören Laulun Ystävät och manskören Naskalit dirigerad av musikkommendörkapten Petri Junna. För musikanternas, körens, rundradions personalens och stadens anställdas del beaktas säkerhetsavstånden.

Ständig tradition redan under 700 år

Traditionen med att utlysa julfriden har fortlevt i Åbo ända sedan medeltiden, i 700 års tid.

Utlysningen av julfriden i Åbo har sänts i radion sedan 1935. Tv-sändningarna startade 1983 i Finland och från och med 1986 sänds utlysningen av julfreden på tv också i Sverige. Numera kan man följa med utlysningen av julfriden i direktsändning via internet över hela världen.

Program för evenemanget Åbo utlyser julfriden 24.12.2020

  • kl. 11.57 Gud är oss en väldig borg – psalm 170; 1, 4
  • kl. 12.00 Åbo Domkyrkas klocka slår 12 Inledningsfanfar ur marschen Marskalkens silverhorn, komp. Artturi Rope
  • Åbo utlyser julfriden, protokollchef Mika Akkanen
  • Vårt land – 1. finska, 1. svenska, 2. finska
  • Björneborgarnas marsch