Åbo stad erbjuder jobb åt unga på sina egna verksamhetsställen även kommande sommar. Platserna kan ansökas om under perioden 1.2–17.2.2021 kl. 15. I år anställs unga Åbobor som är födda 1.6.2003–31.5.2005 och som inte har sommarjobbat inom Åbo stads sektorer år 2020. Åbo stads ungdomstjänster har hand om ansökan och anställning.

Jobben är assisterande uppgifter inom stadens sektorer och tjänstesektorer och kräver inga tidigare erfarenheter. Arbetsavtalen varar en månad och utförs i huvudsak i juni och juli. Arbetstiden är 85 procent av normal arbetstid. Lönen för uppgifterna kommer att vara cirka 800 euro/mån.

Platserna ansöks om under perioden 1.2–17.2.2021 med en elektronisk blankett via Kuntarekry. Länken till blanketten finns på adressen https://www.turku.fi/sv/sommarjobb när ansökningstiden börjar.

Alla kvalificerande sökanden kallas antingen till en individuell eller gruppintervju, som hålls under vecka 10, 11 och 12. Ungdomarna meddelas om vem som valts till jobben under vecka 13 och 14.

Närmare ansökningsinstruktioner finns på Kuntarekry när ansökningsperioden börjar.

Unga kan själva hitta på ett sommarjobb

Även i år kommer ungdomarna att erbjudas möjligheten att hitta på ett eget sommarjobb. Ungdomarna får komma med idéer om vad de vill jobba med under sommaren på Åbo stad.

Det är bra att använda kreativitet och fantasi i idéerna för sommarjobbet, till exempel genom att använda sina egna hobbyer och intressen. Det lönar sig att binda idén till en praktisk arbetsuppgift som kommer att glädja eller gynna stadsborna. Den egna idén om ett sommarjobb presenteras i sommarjobbsansökan. Baserat på ungdomarnas idéer strävar vi efter att förverkliga sommarjobben under den kommande sommaren. 

Sommarjobbssedlar och kampanjen Sommarföretagare

Työpiste delar åter ut sommarjobbssedlar åt ungdomar under våren. Med hjälp av sommarjobbssedlarna kan unga anställas hos privata arbetsgivare. Sommarjobbssedeln är ett stöd för en arbetsgivare som anställer en ung person för sommarjobb. Sedlarna delas ut i mars.

Työpiste deltar även i kampanjen Sommarföretagare, vars syfte är att hjälpa unga personer i åldern 17–29 att sysselsätta sig själva som sommarföretagare. Med kampanjen vill man ge en möjlighet till sommarjobb åt dem som inte hittar en sommarjobbsplats.

Työpiste meddelar närmare om sommarjobbssedlar och kampanjen Sommarföretagare senare.

Sommarjobbsråd på NuortenTurku

Tips för sommarjobbsansökan erbjuds på informations- och rådgivningstjänsten för unga, NuortenTurku. NuortenTurku, som numera finns i De ungas konst- och aktivitetshus Vimma, erbjuder rådgivning för sommarjobbssökning på många olika sätt. På NuortenTurku får man hjälp med att göra en CV, förbereda sig inför arbetsintervjun och övrig sommarjobbssökning. Informationstjänstens handledare kan nås under hela sommaren i ärenden som gäller sommarjobb och de dejourerar t.ex. i Discord fredagar kl. 13–15.30. Dessutom samlas en materialbank i Discord för sommarjobbssökning, som unga kan använda för att söka jobb.

Som ny tjänst har man i vår tagit i bruk en virtuell sommarjobbsmapp, där man samlar sommarjobb som riktas till unga. Länken till mappen nås via NuortenTurkus Instagram. Man kan antingen boka tid till NuortenTurku på förhand eller besöka under öppethållningstiderna. Kontaktuppgifter: https://www.turku.fi/sv/nuortenturku-informations-och-radgivnings-tjanst-ungdomar.

På grund av coronaläget förbehåller vi rätten till förändringar.

Mer information: