Åbo stads läskunnighetprojekt Rikta dig till läsning! har på hösten 2021 publicerat ett nytt läsinspirerande och läsfrämjande material, det vill säga Betydelsefulla berättelser -broschyren. Broschyrens syfte är att främja barns och barnfamiljers läslust i Åbo.

I broschyren finns ett rit- och skrivuppgift, samt material som stödjer mångspråkighet och kulturell mångfald, t.ex. Dyk in i berättelsen -småskriften på 6 språk och Läs för barnet -broschyren på 15 språk. Bland materialen finns också länken till Åbo stadsbibliotekets flerspråkiga boklistor. Utöver att listorna kan användas inom läskunnighetsarbetet på daghem, i skolor och hemma kan listorna utnyttjas t.ex. inom hobbyverksamheten. Boklistorna finns på Vaski-nätbiblioteket.

Åbo stadsbiblioteks flerspråkiga boklistor:

Läskunnigheten byggs upp redan i småbarnsåldern

Det primära syftet med Betydelsefulla berättelser -broschyren är att väcka både barns och vuxnas tankar kring läsning, läskunskap och läslust. Ett annat syfte är att påminna om att läsning är mycket mer än att bara läsa böcker!

- Jag hoppas att vår broschyr utvidgar både barns och vuxnas syn på vikten och betydelsen av läsning och fantasi, samt inspirerar vuxna till att tillsammans med sitt barn läsa mera och diskutera om läsning, önskar Henrik Hurme, Rikta dig till läsning! -projektets läskoordinator.

 

     

     

    Nyckelord: