Under höstterminen inleddes en länge planerad renovering av Sirkkala skola som beräknas vara klar 2023. Under renoveringen flyttade Sirkkala skola till tillfälliga utrymmen i Kärsämäki. Skolans vardag har startat smidigt i den nya miljön.

Sirkkala skolas rektor Elise Kurténs arbetsuppgifter har i höst innehållit allt annat än pedagogiska arbetsuppgifter. Tid har dels gått åt till att planera Sirkkala skolas renovering med arkitekter och dels till en hel del andra praktiska arrangemang. Skolans renovering är nödvändig, eftersom Sirkkala skola har behov av större utrymmen. Efter renoveringen får skolan nya rymligare och friska utrymmen, plus en helt ny byggnad.  

- Att flytta till tillfälliga faciliteter har konkretiserat det faktum, att vi faktiskt gör saker för vår skolas framtid. Den nya adressen har väckt en del oro, speciellt bland föräldrar, vilket är förståeligt i situationer som denna. Vi har arbetat mycket för att alla skulle förstå att den tillfälliga flyttningen till Kärsämäki är nödvändig och det bästa alternativet som vi kan göra för vår skola, säger Kurtén.

Utrymmena i Kärsämäki har tidigare använts av vuxenutbildningscentralen i Åbo. Förutom Sirkkala skola Sirkkala förskola, Sirkkalabackens specialskola jobbar en del av Åbo stads servicehelhet för välfärd i samma byggnad, men skolan har sin våning för sig själv. Det finns cirka 300 elever och lärare i Kärsämäki.

- I vår situation är Kärsämäkis utrymmen definitivt det bästa möjliga alternativet. Vi har planerat allt med tanke på eleverna, så att eleverna får bästa möjliga förutsättningar i den nya miljön, berättar Kurtén.

Flytten till nya lokaliteter har gått smidigt 

Flytten till tillfälliga utrymmen har gått mycket smidigt, eftersom hela personalen förstår renoveringens nödvändighet och således behovet av att tillfälligt flytta till nya lokaler. Samarbetet mellan de olika parterna har också gått smidigt. Kurtén berättar att skolan kommer att till exempel samarbeta med den närliggande Pallivahan koulu, eftersom Kärsämäki saknar utrymmen för textilklasser.

Även om också Kärsämäkis lokaler har till en viss del fortfarande renoverats under hösten, har Kurtén en positiv inställning till detta. Kurtén tycker att det är viktigt att fokusera på det de redan har, inte bara på det de inte har. Positivitet är precis vad Kurtén betonar i alla lägen.

- För tillfället dominerar definitivt de positiva sakerna. Tidigare hade vi inte tillräckligt med utrymmen men här har vi det. Att flytta till tillfälliga utrymmen betyder inte automatiskt katastrof och därför är det oerhört viktigt att betona de positiva aspekterna för alla parter.

Enligt Kurtén har utrymmen i Kärsämäki ytterligare förbättrat personalens sammanhållning eftersom alla nu är i samma byggnad. Rymliga klassrum ger också eleverna en meningsfull inlärningsmiljö och den närliggande naturen möjliggör nya alternativ b.la. för gymnastiktimmar utomhus. Dessutom har skolgården nu blivit klar till elevernas stora förtjusning.

 

Eleverna och lärarna är nöjda med Kärsämäkis utrymmen 

Eleverna har tagit emot flytten till Kärsämäki med positiva och öppna sinnen och de trivs bra i de nya utrymmena. När man frågar elever vad det bästa är med de nya utrymmena, är de överens att själva skolbyggnaden och skolgården är det bästa. Den enda tråkiga saken är de aningen förlängda skolresorna, men eleverna har klarat även den här utmaningen väl.

Kurtén bekräftar elevernas kommentarer. Enligt henne har eleverna varit ivriga och även stolta över de nya tillfälliga utrymmena. Elever och föräldrar har varit mest oroliga över skolresorna men Sirkkala skolas samarbete med Föli är en lösning till elevernas och föräldrarnas oro. Två busslinjer transporterar eleverna hemifrån till skolan och tillbaka. Rutterna är utformade efter var eleverna bor och därför är bussresorna enkla och säkra för eleverna. 

Utöver eleverna och Kurtén är också lärarna mycket nöjda med Kärsämäkis utrymmen. Några av lärarna är till och med så nöjda att de skulle gärna stanna i Kärsämäki helt och hållet. Kurténs tips för alla som flyttar till tillfälliga utrymmen i framtiden är följande: 

- Det är viktigt att alla parter förstår varför en flyttning till tillfälliga utrymmen måste ske, så att flytten kan ske så smidigt som möjligt. Man måste lämna det gamla bakom sig för att få något nytt istället. För barnen är det viktigt att stora förändringar sker lugnt. Det är också viktigt att be om hjälp och stöd från alla håll. 

 

Text och bild: Iiris Yli-Junnila