Det pratas mycket om hälsofördelarna av motion, men visste du att träning också främjar din inlärning? En timmes promenad aktiverar hjärnan även följande dag. Läs hur du håller dig i rörelse på distansstudiedagar.

Såhär håller du dig aktiv under distansstudiedagar

  • Börja distansdagen med uteaktiviteter eller åtminstone med stretchning.
  • Sitt inte långa stunder i sträck när du deltar i undervisning på distans. Om föreläsningen är över en halv timme lång kan du stiga upp och stretcha medan du lyssnar eller göra några knäböj-övningar och rulla på dina händer.   
  • Sätt på kameran så att andra kan se att du rör på dig. Det kan sporra dem att också vara aktiva.
  • Ta en sväng utomhus mellan föreläsningarna. Håll till exempel kaffepausen ute på gården och andas in frisk luft.
  • Aktivera dig efter dagens studier. Gå fast på en promenad eller en cykeltur med en vän.

En aktiv livsstil och regelbunden motion håller studentens hjärna i gott och funktionellt skick. Att inte röra på sig är å andra sidan en risk för hjärnans hälsa.

Motion gör det också lättare att lära sig nya saker. Därför ska man inte glömma fysisk aktivitet, även under hektiska studieperioder.

– Motion underlättar inlärning på många tidsskalor. Strax innan en krävande mental ansträngning, till exempel en tentamen, förbättras prestationsförmågan. Även kortvarig, intensiv motion i några minuter räcker för detta, säger hjärnforskaren Minna Huotilainen.

Rör på dig medan du studerar

Träning före och efter inlärning aktiverar hjärnan och hjälper minnet att fungera bättre. Dessutom upprätthåller en aktiv livsstil ett bra minne och inlärningsprocesserna i hjärnan.

– Det bästa receptet är som följer: varje morgon och kvällen någon liten form av motion, så som att gå till campus, och utöver detta några gånger i veckan en egentlig motionshobby, sammanfattar Huotilainen.

Det är även bäst, om möjligt, att röra på sig under studerandet. Enligt Huotilainen ändrar motion hjärnans tillstånd så att det aktiva tillståndet är lättare att upprätthålla och inlärningen blir bättre. Träning får till stånd förändringar i signalsubstanserna och nervtillväxtfaktorn i hjärnan vilket i sin tur främjar inlärningen.

– Vid distansstudierna rekommenderar jag att röra på sig medan man lyssnar. Du kan till exempel stå och sträcka på dig medan du lyssnar.

Kom även ihåg återhämtande motion

Motionens effekter på hjärnan och inlärningen varierar beroende på hur ansträngande och långvarig motionen är. Bara några minuters intensiv motion förbättrar aktivitetsnivån och inlärningsförmågan, och resultatet ser ut att vara från en halvtimme till ett par timmar.

En timmes promenad eller annan långvarig motion påverkar i sin tur inlärningen även nästa dag. Effekterna av intensivare motion, så som innebandy eller löpning, är ännu starkare. Dessutom kan det hjälpa den studerande att sova bättre, vilket ytterligare förbättrar inlärningsresultaten.

– Den finns såklart gränser för det också. Nästan daglig motion med för hög intensitet kan vara en risk. Det kan orsaka ett tillstånd där återhämtningen inte lyckas och sömnen lider. Då blir det också svårare att lära sig. Så du behöver också återhämtande och avslappnande motion, så som promenader, stretching eller yoga, påminner Huotilainen.

Det viktigaste är motionens varaktighet

Vilket hjälper hjärnan mer, uthållighets- eller styrketräning? I en del hjärnstudier har effekterna av uthållighetsträning varit större på minne och inlärning än av styrketräning men i en del studier har effekten varit lika, säger Huotilainen

Det viktigaste är varaktighet, det vill säga att hitta motionssätt som passar en själv, säger Huotilainen. Motionens mångsidighet hjälper också både kroppen och hjärnan.

– Det är viktigt att utmana sina muskler och at ibland också göra övningar som kräver styrka. Dessutom ska syreupptagningen aktivt utmanas. Det skulle vara en bra att den studerande blir andfådd flera gånger i veckan – om inte på annat sätt så när man springer till bussen.