Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd godkände avfallstaxan för 2022 vid sitt möte den 18 november 2021. Nämnden godkände förslaget i övrigt, men returnerade delen av taxan som gällde slam från slamavskiljare och slutna tankar. Behandlings- och grundavgifterna för avfall hålls i huvudsak oförändrade.

I grunderna för avfallsavgifterna för 2022 infördes som en ny avgift en bostadsspecifik årsavgift för kvarterinsamling. Kvarterinsamlingen ordnas vid Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s kvarterinsamlingspunkter, där flera avfallsslag samlas in och som innehavarna av fastigheterna i insamlingssystemet använder istället för fastighetsspecifika sopkärl.

En allmän ändring av transportkostnaderna uppdaterades till taxan. Dessutom höjdes årsavgifterna för den regionala insamlingen av brännbart avfall i skärgården så att kostnaderna, som har ökat på grund av den ökade avfallsmängden, kan täckas.

Behandlingsavgifterna för brännbart avfall och bioavfall som transporteras fastighetsvis ändrades inte. Även behandlingsavgifterna för de avfallsslag som tas emot på sorteringsstationerna förblev oförändrade, bortsett från vissa undantag.

För avgifterna gällande slam från slamavskiljare och slutna tankar tillämpas tills vidare taxan för 2021.