Band från Åbo och närregionen vars medlemmar är under 29 år kan delta i evenemanget.

Turku Bandstand, som ordnas redan för 26:e gången, är Åbo stads ungdomstjänsters bandevenemang, som erbjuder respons, erfarenhet, kontakter och vyer om det kommande arbetet inom musikbranschen för band.

Turku Bandstad har ordnats sedan 1997. Det är inte fråga om en tävling utan om en responssession där professionella inom musikbranschen ger övergripande respons om uppträdandet. Under årens lopp har över tusen band uppträtt i evenemanget.

Hjälp med problempunkter erbjuds

– Det kommande evenemanget har igen utvecklats så att de band som deltar får ut så mycket som möjligt av det. Alla får uppträda och får allmän respons. Vid nästa års evenemang får banden välja ett ämne som är viktigt för dem och där de vill ha hjälp, till exempel att ordna spelningar, hitta kontakter inom musikbranschen, spela in, arbeta i studio eller producera. När problempunkterna har kartlagts utarbetas en plan för varje grupp för att komma vidare under våren, berättar verksamhetsledare Tomi Arvas.

Mönstringen är avsedd för band inom det område som avgränsas av Åbo, Letala, Forssa och Salo. Medlemmarna ska vara under 29 år gamla. I evenemanget spelar varje band två låtar som kan vara deras egna låtar eller covers.

Evenemanget ordnas i De ungas konst- och aktivitetshus Vimmas sal (Auragatan 16, Åbo). Lokalen har ljudåtergivning, belysning och personal. Dessutom finns trummor, förstärkare, mikrofoner och annan nödvändig utrustning. Endast egna personliga instrument måste tas med.

Från Turku Bandstand väljs också nya band med i Turku Rock Academys verksamhet. Turku Rock Academy, som fyller tio år i år, är en heltäckande plattform för utveckling av bandverksamheten. Rock Academy erbjuder band förproduktion av musik, studioarbete, publikationer, promobilder och möjligheter till konserter.

Att delta i Rock Academys verksamhet är helt gratis för utvalda band. Till verksamheten söks inspirerade och inlärningsvilliga band. 

https://www.lyyti.in/turkubandstand2022

Nyckelord: