På grund av coronasituationen ska munskydd användas under den traditionella julfredsutlysningen i Åbo. Julfred utlyses på julafton som vanligt. Den traditionella utlysningen skedde förra året utan publik. Åbo stad förbereder sig även i år för andra alternativ om coronasituationen förvärras ytterligare.

Åbo kommer att följa utvecklingen av coronasituationen i Egentliga Finland noga under de kommande veckorna och följer hälsomyndigheternas alla föreskrifter i sin verksamhet.

Det slutgiltiga beslutet om publikens närvaro vid julfredsutlysningen görs av borgmästare Minna Arve. Det är för tidigt att ge ett exakt datum för beslutet. Information om evenemangets arrangemang kommer att ges så snart de är specificerade.

Om julfredens utlysning kan genomföras som normalt i publikens närvaro, kommer det att finnas en stark munskyddsrekommendation vid evenemanget. Alla som anländer på plats ska bära munskydd när de kommer till Gamla Stortorget, under hela tillställningen och då de lämnar området.

Med tanke på tillfällets karaktär är det av praktiska skäl omöjligt att granska coronapass.

Åbo stad anser att det är viktigt att maskerna används även på julmarknaden och andra julevenemang – samt på bussar och i stadens tjänster.

Inga ändringar i programmet för julfreden är på kommande. Utlysningen kommer att läsas av Åbo stads protokollchef Mika Akkanen.

Musikkommendörkapten Juha Ketola är för första gången dirigent för marinorkestern som spelar på plats. Manskören Mieskuoro Laulun ystävät och KFUM i Åbos manskör Naskalit står för sångdelarna. Nikke Isomöttönen är för första gången den konstnärliga ledaren för Laulun ystävät.