Ett nytt år har startat med nya tag! Till näst är det dags att rösta fram Årets Åbobo.

Det är en lämplig stund att fundera en stund på året som gått och vem som belyst Åbo på ett positivt sätt eller på annat sätt medverkat till en positiv Åbobild.

Röstningen pågår den 3–20 januari 2022, och vinnaren offentliggörs i slutet av januari.

Bland kandidaterna till priset finns åtta välkända Åbobor, och som tidigare år kan man också ge sin röst till en person utanför listan. Rösta på din favorit på tidningen Turun Sanomats webbplats på adressen ts.fi/vuodenturkulainen.

Vinnaren och röstantal offentliggörs i slutet av januari i stadshuset.

Sångaren och låtskrivaren Ressu Redford valdes till Årets Åbobo 2020.

Omröstningen Årets Åbobo ordnas i samarbete med Turun Sanomat, Radio Auran Aallot, Yle Turku och Åbo stad. En förtjänstfull Åbobo har valts och fått pris sedan 1985.

Kandidaterna till Årets Åbobo 2021 är:

Metsämarja Aittokoski

Konstnären och företagaren inom de skapande branscherna Metsämarja Aittokoski är specialiserad på innehåll för barn. Hon är mest känd för den lilla fågeln Pikkuli. Animationsserien om Pikkuli är bekant från Lilla Tvåan, och serien har sålts bland annat till Indien, Kina och Brasilien. Aittokoski arbetar som bäst på nya böcker om Pikkuli, en skiva och innehåll för teve och film.

Metsämarja Aittokoski har varit bosatt i Åbo i 25 år, men har trots det fortfarande svårt att kalla sig för Åbobo. Det bästa med Åbo enligt henne är stadens mångsidighet. Hon gillar åstranden och Runsala, de medeltida kyrkorna och järnåldersområdet som sprider ut sig vid Hallisforsen. Till favoriterna hör dessutom Åbo mångkulturella förorter som till exempel Hallis, där hon har bott själv. Hon saknar vimlet av barn och de varma mötena mellan olika kulturer i Hallis.

Ann-Christin Antell

Bibliotekarien på Åbo stadsbibliotek Ann-Christin Antell har blivit känd för Puuvillatehdas, en bokserie med historiska romaner som utspelar sig i Åbo. Den första delen hörde i flera månader efter utgivningen till de mest sålda inhemska böckerna i Finland, och boken hör fortfarande till de mest reserverade i Vaskibiblioteken.

Ann-Christin Antell tycker att Åbo är en fantastisk, historisk stad, och denna intressanta historia har hon levandegjort i sina böcker. Antells favoritplats i Åbo är stadsbiblioteket och i synnerhet den gamla sidan Bibliotheca, som Pehr Fredric von Rettig donerade till stadsborna år 1903. Biblioteket har bjudit Åboborna på fri tillgång till kunskap, litteratur och musik i nästan 120 år. Det har en enorm betydelse.

Khaled Azizi

Khaled Azizi driver restaurangen Malmin kebab tillsammans med sin bror. I början av året nådde han ryktbarhet i synnerhet bland ungdomar då han ville hitta en ny marknadsföringskanal för sin restaurang. Azizi började göra videon i appen TikTok.

Som en följd av det modiga försöket har Malmin kebab blivit en populär restaurang, och matgäster kommer hela vägen från Utsjoki och även från utlandet. Azizi har fått smeknamnet ”Shokkiäijä” (ung. ”Chockmannen”) och han har mer än 160 000 följare på TikTok.

Khaled Azizi är uppvuxen i Åbo. Han känner staden bra och berättar att Åbo alltid kommer att ha en plats i hans hjärta. Favoritplatsen är gymmet, där han har åstadkommit en förändring i sitt liv.

Lukas Hradecky

Målvakten i Finlands herrlandslag i fotboll Lukas Hradecky är uppväxt i Runosbacken i Åbo. I somras skrev Hradecky och landslaget sporthistoria när herrarna för första gången deltog i fotbolls-EM. Hradecky hade en viktig roll även i höstens VM-kval. På sistone har han varit kapten i landslaget, och han spelar i tyska Bundesliga i Bayer Leverkusen.

För ett år sedan valdes Lukas Hradecky till årets idrottare och i slutet av året utsågs han till årets spelare av Bollförbundet.

Lukas Hradecky har inlett sin fotbollsbana i Åbos knatteliga. Familjen är fortfarande bosatt i Åbo och här tillbringar han sina semestrar. Den slagfärdiga Hradecky är känd för sin humor och sin ölhobby. Till hemstadens favoritplatser hör skärgården och åstranden.

Joalin Loukamaa

Artisten, modellen och youtubaren Joalin Loukamaa, 20, har under hösten 2021 i videoform visat sin nya hemstad Åbo för mer än sju miljoner följare i olika sociala medier.

Loukamaa, som blivit känd i den internationella popgruppen Now United, har förmedlat Åbobilder bland annat om Åbodagen och Saluhallen samt åkt med Föri och Funikularen. I samarbetsprojektet ”Becoming turkulainen” med Åbo stad har Loukamaa träffat lokala unga i skolor och hobbyer.

Till SoMe-profilen Joalin Loukamaas favoritställen i Åbo hör Vårdbergsparken och Aura Bilis, och favoritsaken är Posankka.

Pete Poskiparta

Mentalisten Pete Poskiparta underhåller människor såväl live som på distans, i Finland och i världen, med tankeläsning och genom att skapa illusioner. Dessutom skriver han böcker med samma teman.

Pete Poskiparta har tilldelats flera olika priser. Han är Årets trollerikonstnär 2014 och har emottagit det prestigefyllda internationella Dunninger Memorial Award år 2019. År 2021 utsågs Poskiparta av Företagarna i Finland till Årets ensamföretagare.

Poskipartas favoritplatser i Åbo är Veritas Stadion och hela Kuppis.

Alma Rajala

Storverket Huoneiden kirja (Rummens bok), dockteaterkonstnären och regissör Alma Rajalas vision, berörde besökarna. Konstverket skapades av fler än hundra konstnärer, och det immersiva verket förvandlade Åbo Stentryckeri till en märklig drömvärld där besökaren kunde gå vilse i rum inspirerade av Saila Susiluotos poesi.

I Huoneiden kirja samlade fria konstnärer sina krafter, och även Alma Rajala är arbetar som freelancer. Rajala har medverkat både som regissör och som uppträdare i många olika projekt även utanför Åbo.

Favoritplatsen i Åbo är Manilla. Huset är fyllt av intressant kulturliv, till exempel Aura of Puppets och Tehdas Teatteri, men Manilla är dessutom en vacker byggnad och på gården träffar man alltid på bekanta. Rajala hoppas att det nya Konstens hus som ska grundas i Rettigs gamla fabrik, kommer att bli hennes andra favoritplats.

Christina Salmivalli

Professorn i psykologi vid Turun yliopisto Christina Salmivalli har i 30 års tid forskat i barns och ungas vänskapsrelationer. Centralt tema i hennes forskningsarbete är mobbning i skolorna och förebyggande av mobbning på basen av forskningsrönen.

Åtgärdsprogrammet KiVa Skola, som är utarbetat av Salmivallis grupp, har spridit sig runt världen. Programmet som har som målsättning att minska på och förebygga mobbning i skolorna används i tjugo länder. Studiekompis-programmet används omfattande i andra stadiets läroinrättningar. Salmivalli forskar som bäst i de svåraste mobbningsfallen och i metoder baserade i virtuell verklighet för att väcka empati.

Christina Salmivalli gillar Åbos mångsidiga utbud av kultur, motion och friluftsliv. Till hennes favoritställen- och ting i staden hör åstranden med sina restauranger, små och stora teatrar, skridskomasken, vinterbad och närheten till skärgården.

Nyckelord: