Avfallshanteringsnämnden beslöt vid sitt möte 18.11.2021 att returnera hanteringsavgifterna för slam som ingår i avfallstaxan för ny beredning, så att man utöver de nuvarande två slamarterna skulle ta i bruk en tredje slamart, det vill säga s.k. avloppsvatten från slutna tankar.

Enligt den nuvarande indelningen omfattar slam från slutna tankar allt sådant slam som leds till de slutna tankar. Efter ändringen skulle slam från slutna tankar omfatta sådant slam som leds till slutna tankar och som endast innehåller toalettavloppsvatten, medan avloppsvatten från slutna tankar skulle vara sådant slam från slutna tankar som omfattar fastighetens alla avloppsvatten.

Nuläget och ändringsförslaget

I den nuvarande avfallstaxan har hanteringsavgifterna för slam fastställts separat för två olika arter av slam, det vill säga slam från slamavskiljare och slam från slutna tankar. Avgifterna grundar sig på de faktiska hanteringskostnaderna för bägge slamarter.

I den föreslagna ändringen skulle den nya hanteringsavgiften för avloppsvatten från slutna tankar som brutits ut som en separat avgift från slam från slutna tankar sänkas till en betydligt lägre nivå än avgiften för slam från slutna behållare. På motsvarande sätt skulle hanteringsavgifterna för andra slamarter höjas, så att de totala kostnaderna för hanteringen av slam fortfarande kan täckas. I och med ändringen överför man alltså den största delen av kostnaderna för hanteringen av avloppsvatten från slutna tankar så att de täcks av hanteringsavgifterna för andra slamarter.

Efter ändringen skulle hanteringsavgifterna för olika slamarter inte längre grunda sig på deras hanteringskostnader, utan på hur mycket stöd som fås för hanteringsavgifterna för slam från slutna tankar.

Enligt avfallshanteringsnämndens beslut är syftet med ändringen att förbättra situationen för de fastigheter som inte har andra alternativ för hantering av avloppsvatten än att i sin helhet styra det till en sluten tank.

Ytteligare information: Kungörelse om anhängig avfallstaxa gällande behandlingsavgiften av slam från slambrunnar och slutna tankar