På 2030-talet vill Åbo vara en stad för välmående invånare och framgångsrika företag, en stad där all verksamhet styrs av principerna för hållbar utveckling. Även ute i världen är Åbo känt för en högklassig utbildning, lyckliga människor och ett framgångsrikt klimatarbete.

Åbo stadsstrategi (pdf)

Åbo stadsullmäktige godkände den nya strategin 14.2.2022.

Läs mer: www.turku.fi/sv/strategi

På 2030-talet vill Åbo vara en stad för välmående invånare och framgångsrika företag, en stad där all verksamhet styrs av principerna för hållbar utveckling. Även ute i världen är Åbo känt för en högklassig utbildning, lyckliga människor och ett framgångsrikt klimatarbete.

Åbo stads nya strategi lotsar Åbo in i nästa årtionde, in i stämningarna efter stadens 800-årsjubileum. I horisonten skymtar en internationell kulturstad som uppnått den eftertraktade klimatneutraliteten och sitt rykte som ledande klimat- och naturstad.

-    Jag tror att vi på 2030-talet är på god väg uppnå en situation där vi lever i balans med miljöns bärkraft. Vi har också uppnått alla mål för hållbar utveckling på stadsnivå i FN:s Agenda 2030, säger Åbos borgmästare Minna Arve.

Enligt strategin genomsyrar de ekologiska värderingarna stadens verksamhet och styr planläggning, byggande och trafiklösningar. Regionens invånare, företag och sammanslutningar är aktivt med om att ta fram klimatlösningar. Den cirkulära ekonomin skapar välfärd och nya arbetsplatser samt stärker regionens ekonomi.

Förutom ansvarsfullhet ingår jämlikhet, invånar- och kundinriktad verksamhet samt förnyelse och samarbete i Åbos värdegrund.

Åbos framgång bygger på samarbete.

-    Åbos framgång bygger på samarbete. Till exempel genom samarbete mellan staden, högskolorna och företagen förstärker vi näringsverksamheten och sysselsättningen som är viktiga för regionen. I och med det hittar många studerande arbete här och stannar kvar i Åboregionen. Vi satsar på utbildningen och stärker kompetensen i livets alla skeden, säger Arve.
I strategin har vi ställt upp ett mål enligt vilket Åbo och Åboregionen ska växa åtminstone i samma takt som de övriga stora stadsregionerna. Åbo lockar också många internationella experter till sig. International House Turku som inrättats i staden erbjuder smidiga integrations- och etableringstjänster över en disk både fysiskt och digitalt.

Jämlikt och i rätt tid

Även stadens övriga tjänster är tillgängliga digitalt, lätt och i rätt tid. Dessutom är det möjligt att skräddarsy tjänster individuellt efter människornas olika behov och livssituationer.

-    Vi satsar på förebyggande arbete som bidrar till välfärden och ser till att de viktigaste tjänsterna finns tillgängliga på ett jämlikt sätt oberoende av bostadsområde, säger Arve.

Vi satsar på förebyggande arbete som bidrar till välfärde.

Välfärd skapas på lång sikt och ända sedan barnsben.

-    Vi vill att Åbo har världens lyckligaste skolelever. Förutom skolan stöder vi dem med deras hobbyer och ingriper i eventuella riskfaktorer i god tid.

Åbobornas aktivitet stöds av de moderna motions- och idrottskoncentrationerna. De uppmuntrar människor i alla åldrar att röra på sig och delta som publik i idrottsevenemang.

På 2030-talet har Åbo också många nya och betydande kultur- och evenemangslokaler som vi kan vara stolta över. Historiens och framtidens museum, Upplevelsecentret, Konstens hus, Åbo musikhus och hela kulturstranden livar upp staden och lockar turister. I fråga om attraktionskraft likställs Åbo med de nordiska huvudstäderna.