Åbo stadsbiblioteks första bokbuss körde sin jungfrurunda i november 1961. Jubileet firas med en utställning 2–30.4.2022 på huvudbibliotekets fackavdelning om Åbos bokbussars 60-åriga historia.

Bokbussen 60 år jubileumsutställning 

Huvudbiblioteket 2:a vån., fackavdelningen  
2–30.4.2022 
må–fr kl. 9–20  
lö–sö kl. 11–17  

– Bokbusstjänsterna kan nog anses höra till den vackraste kärnan i hela biblioteksverksamheten – den går ut på möten med kunder, ansikte mot ansikte, konstaterar servicechef Kari Pohjola. 

I sin nuvarande form fick den finländska bokbussverksamheten sin början i Åbo, då en bokbuss togs i bruk för att kompensera för det glesa närbiblioteksnätet. Den första bussen, en sjumeters Ford Thames Trader, införskaffades år 1961. Efter en blygsam start utvidgades verksamheten, och efter tio år fanns det redan behov för tre bokbussar. 

Numera trafikerar två 12-meters bokbussar i Åbo fem dagar i veckan, med två turer per dag. Hållplatserna är 113 till antalet, av vilka hälften är belägna i en omedelbar närhet av skolor, dagis och servicehem. Den nyaste bokbussen togs i bruk i juni 2020, och samtidigt gick man över till en ny energiform då diesel ersattes av el. 

Den 60-åriga bokbussen firas med en utställning. Utställningen som finns till påseende under april månad på fackavdelningen gör nedslag i bokbussarnas historia i Åbo. Utställningen presenterar Åbos gamla och nuvarande bokbussar samt berättar om bokbussarnas verksamhet och tjänster. 

Bokbussen kommer att vara en efterfrågad tjänst även i framtiden. Den fysiska boken kommer antagligen att stå på sig länge framöver, och bokbussen hämtar boken nära dem som har svårt att själva ta sig till bibliotekstjänsterna. Personlig kundservice och ett aktuellt bokbestånd utgör kärnan i bokbussverksamheten. I Åbobokbussarna finns bådadera.