Påsken bjuder på trevligt program för alla. ÅFO konserterar i domkyrkan, museerna har gott om påskprogram, och simhallarna kallar till motion och rörelse.

Långfredagens konsert öppnar för påskens stämningar 

I Åbo filharmoniska orkesters påskkonsert i Åbo domkyrka fredagen den 15 april klockan 18 hör vi Giacomo Puccinis Messa di Gloria och Arvo Pärts Trisagion. Puccini är en av våra mest älskade operakompositörer, och även mässan har influenser av opera. Verket är färggrant, livfullt och späckat med musikaliska överraskningar. Estniska kapellmästarlegenden Tõnu Kaljuste har lett ÅFO senast år 2004 och gör nu en efterlängtad retur framför filharmonikerna. Mässan tolkas av Joska Lehtinen, tenor, och Arttu Kataja, baryton samt körerna Chorus Cathedralis Aboensis och Åbo konservatoriums kammarkör. 

Påskförberedelser på Kurala Bybacke 

På Kurala Bybacke är man ute i god tid och påskförberedelserna sätter igång redan den 8–10 april. I köket i gården Iso-Kohmo kokas det memma och salen dekoreras med videkissar och mössöron. På lördagen och söndagen klockan 12–16 i Försöksverkstaden dekoreras påskägg med traditionella vaxtekniker. 

Ta en museipromenad längs med bägge åstränderna 

På påskguidningarna i Apoteksmuseet & gården Qwensel får man höra om vårens sysslor och traditioner i ett högreståndshem under medicine professor Joseph Pippings tid. På innergården har ABC-tuppen lämnat uppgifter för barnen att lösa.  

På vägen till Biologiska museets populära utställning Bara bajs! lönar det sig att sticka sig in WAM, där de intressanta utställningarna av Pekka och Teija Isorättyä samt Anu Tuomi, och Tiio Suorsa i WAMx är öppna. Delta i en guidad visning på söndagen klockan 14 (på finska). 

Du hinner ännu se utställningen Vanitas i Åbo slott. Passa på att delta i en guidad visning av utställningen klockan 15 (på finska). Rundvandringarna i huvudborgen klockan 12.15 och 16.30 berättar om livet i slottet på medeltiden och renässanshovets prakt (på finska). 

Obs! Museerna har stängt på långfredagen den 15 april och annandag påsk, måndagen den 18 april.

Simma och på gym! 

Simhallarna har stängt på långfredagen och annandag påsk. Välkomna på bad och gym i Impivaara simhall lördagen och söndagen den 16–17 april klockan 9–17. Petrelius simhall har öppet som vanligt på lördag och söndag klockan 10–14.30, och dam- och herrturerna ordnas normalt på lördag och söndag.  

Inget Barnmotionens underland söndagen den 17 april. 

Nyckelord: