Åbo lockade många sökande till högskolornas andra gemensamma ansökan på våren. Åbo universitet blev för första gången hela landets populäraste högskola. Åbo yrkeshögskola och Åbo Akademi klarade sig också bra.

ÅBO YRKESHÖGSKOLA HAR EN STARK STÄLLNING I ÅBO OCH NÄROMRÅDEN

Upp till 60 procent av de åbobor som söker till yrkeshögskoleutbildning söker i första hand till Åbo yrkeshögskola, framgår av en färsk Osviitta-snabbrapport. Detta är ett betydande antal jämfört med många andra yrkeshögskolor i deras hemkommun. Till exempel i Tammerfors är motsvarande andel 52 procent.

Det finns också många sökande till Åbo yrkeshögskola från närliggande kommuner. Andelen sökande som i första hand sökte till Åbo i Reso, Gustavs, Sagu, S:t Karins och Nousis var 62–64 procent, dvs. den största i landet. Åboregionens dragningskraft i närkommunerna är alltså ganska bra. Till exempel stiger motsvarande andel vid Tammerfors yrkeshögskola inte i någon kommun över 52 procent.

Många primära sökande kommer också från de närliggande städerna, såsom Salo (50 %) och Raumo (20 %). Till Åbo kommer också över fyra procent av de primära sökandena från Tammerfors och nästan tre procent från Helsingfors och Esbo, även om yrkeshögskoleutbildning erbjuds även i dessa städer.

Åbo yrkeshögskola hör till de 12 populäraste yrkeshögskolorna i nästan alla kommuner i landet, vilket visat att det finns sökande runt om i landet.

Källa: Osviitta-snabbrapport 2/2022: Befolkningsutvecklingens förutsedda inverkan på antalet sökande: De mindre ungdomsåldersklassernas inverkan enligt yrkeshögskol

I vårens andra gemensamma ansökan sökte sammanlagt 29 504 personer till Åbo universitet. Detta är mer än till någon annan högskola i landet, vilket gör Åbo universitet till den populäraste högskolan mätt i antalet sökande. Antalet primära sökande var 9 221.

I vårens gemensamma ansökan var antalet sökande exceptionellt stort på riksnivå, och i år sjönk antalet i hela landet. Även antalet sökande till Åbo universitet sjönk med ett par tusen, men samtidigt blev dess placering på riksnivå nummer ett från tredje plats.

– Även om antalet sökande och ansökningar sjönk på riksnivå, var minskningen vid Åbo universitet mindre än vid de andra populäraste högskolorna. Vi är väldigt tacksamma för vår placering, säger prorektor Pia Björn i ett pressmeddelande från universitetet.

I den gemensamma ansökan kan den sökande välja flera ansökningsobjekt, och totalt inkom 39 231 ansökningar till Åbo universitet. De populäraste ansökningsobjekten vid Åbo universitet var ekonomi, medicin och juridik.

Åbo yrkeshögskola den tredje populäraste yrkeshögskolan

Åbo yrkeshögskola förblev landets tredje populäraste yrkeshögskola mätt i antalet sökande. Över 24 000 ansökningar inkom, varav nästan 6 300 var primära.

De mest attraktiva utbildningarna vid Åbo yrkeshögskola var igen inom hälsa och välfärd.

– Det minskade antalet sökande i år var en trend på nationell nivå efter två mycket exceptionella år. Trots detta förblev vår relativa andel av de sökande fortfarande hög, säger rektor Vesa Taatila vid Åbo yrkeshögskola på högskolans webbplats.

Antalet primära sökande ökade vid Åbo Akademi

I vår sökte 3 538 personer till Åbo Akademi. Jämfört med fjolåret var antalet sökande tjugo färre, men antalet primära sökande ökade med över 30 sökande och är nu 1 746. Det populäraste ansökningsobjektet var utbildningsprogrammet i ekonomi.

– Från 2018 har antalet primära sökande ökat från år till år, och det är fint att se att Åbo Akademi är ett attraktivt alternativ även i år, säger Gurli-Maria Gardberg, regionchef för utbildningstjänster.

Många sökte också till Humak och Novia

Trenden var densamma även vid Humanistiska yrkeshögskolan, även om yrkeshögskolan i vår endast hade ett ansökningsobjekt i Åbo, utbildningen för samhällspedagoger. Den riksomfattande minskningen av antalet sökande återspeglades också i Humak, men antalet sökande per nybörjarplats och antalet primära sökande ökade. Även antalet sökande till digitala utbildningar ökade kraftigt.

I Novia förblev antalet sökande oförändrat jämfört med de senaste åren. Det största ansökningstrycket gällde socionomutbildningen som i stor utsträckning ordnas digitalt på Åbo campus. På Åbo campus fanns sammanlagt åtta ansökningsobjekt.

Även Diakonia-yrkeshögskolan hade endast ett ansökningsobjekt i Åbo, utbildningen för teckenspråkstolkning och tolkning för talskadade. Antalet sökande minskade, vilket torde bero på att utbildningsprogrammet håller på att flyttas till Helsingfors i och med campusstrukturreformen.