Klosterbackens museikvarter öppnar igen den 18 juni. Museet bjuder nu på nya innehåll, lättillgängligare tjänster och trevliga museiupplevelser för alla. Öppnandet av museikvarteret firas med en invigningskarneval den 18–19 juni. Välkommen!

Klosterbacken är öppen

  • 18.6–28.8 mån–sön kl. 10–18
  • 29.8–31.12 tis–sön kl. 9–17

Biljetter

  • vuxna 10 €
  • 7–15 år 4 €
  • pensionärer, studerande, arbetslösa 5 €
  • familjebiljett 24 €

Vårdbergsgatan 2, Åbo.
Tfn 02 262 0350, luostarinmaki@turku.fi

Klosterbackens museikvarter öppnar igen den 18 juni. Klosterbacken har varit stängd för besök sedan oktober 2021 på grund av förnyande av utställningen samt omfattande renovering av el-, vatten- och avloppsnäten. Museet bjuder nu på nya innehåll, lättillgängligare tjänster och trevliga museiupplevelser för alla.

Den förnyade utställningen sätter berättelser om Klosterbacksborna i fokus

Uppdateringen av utställningen introducerar allt mera information om Klosterbacksbor genom tiderna och om områdets historia. Besökare blir bekanta med berättelserna om till exempel en barnmorska, en fotograf, ett fosterbarn och en lösdrivare som alla bott på Klosterbacken. I audioguiden kan man lyssna till 51 ögonblicksbilder ur olika invånares liv. 

Nytt är även temainnehåll om bland annat byggnadstradition på Klosterbacken samt ur krogarnas och sjöfartens historier. Livet förr återberättas med än mer mångsensoriska metoder, och i delar av utställningen får besökaren pröva på, undersöka och till och med bygga själv, eller uppleva Klosterbacken nattetid. Längs med gränderna får man även höra gångna tiders stadsljud.

Lilla Klosterbacken är en ny helhet i museet. I gården finns plats för lek och aktiviteter. I Lilla Klosterbacken får besökaren röra föremål, pröva på, leka och klura ut saker själv, samtidigt som man lär sig om livet på Klosterbacken och om områdets historia. 

Denna sommar får museibesökaren följa med arkeologer i arbete på backen. Utgrävningarna av de stenlagda gatstumparna från tidigt 1800-tal, som hittades i samband med grävarbeten på Klosterbacken i vintras, fortsätter den 6–29 juli och 8–31 augusti.

Ett tillgängligare museum

Museets entréområde har gjorts tillgängligare, och nya infoskyltar, ny belysning och platser att vila en stund under besöket har lagts till. Cykelparkeringen ligger vid Vårdbergsgatan och hundarna har fått en egen rastplats. Med dessa förändringar strävar museet efter att göra det enklare att komma till museet och ytterligare trivsel på museiområdet.

Den lättframkomliga rutten Luostarinmäki tunnissa (tills vidare endast på finska, svensk version på kommande) är planerad i synnerhet för personer som använder rullstol. Rutten går genom sex gårdar och den innehåller information om invånarna, om områdets historia och om byggnadstradition. En rullstolsramp leder till utställningen om krogarnas historia.

Öppnandet av museikvarteret firas med en invigningskarneval den 18–19 juni

Klosterbackens sommar inleds med en invigningskarneval i dagarna två. På programmet finns visningar av ut-ställningarna, infokvarter, musik och mycket annat. Shanty Singers uppträder med sjömansvisor som förr i världen, positivhalaren underhåller i gränderna och cirkusartister förevisar sin konst. Hantverkarna arbetar i verkstäderna. Invigningskarnevalens program finns på museets hemsida turku.fi/sv/klosterbacken