Hur gick det till när man besökte en bokhandel i Åbo på 1810-talet? Hurdana var bokhandlarna och sortimenten? Den immersiva upplevelsen "Minun kirjapuotini" – Kokemuksellinen kurkistus F.A. Meyerin kirjakauppaan 1810-luvun Turussa kretsar bland annat kring dessa frågor samt kring huvudpersonen, kulturpersonligheten och bokhandlaren Friedrich Anton Meyer.

"Minun kirjapuotini" – Kokemuksellinen kurkistus F.A. Meyerin kirjakauppaan 1810-luvun Turussa

  • 28 oktober–13 november 2022

  • Kristinegatan 1C, Åbo

  • Föreställningar varje heltimme tis–fre mellan klockan 14 och 18, lör–sön mellan klockan 11–15.

  • Endast fem personer per föreställning.

  • Föreställningen är avgiftsfri, men man bör förhandsboka på sidan historianmuseo.fi. Tidsbokningen öppnar onsdagen den 19 oktober kl. 10.

  • Föreställning endast på finska.

Arbetsgrupp och produktion

  • Som bokhandlare Meyer alternerar Timo Väntsi och Pasi Lappalainen
  • Manus och koncept: Alma Rajala ja Venla Luoma
  • Scenografi: Johanna Latvala
  • Ljusplanering:  Jarkko Forsman
  • Ljudplanering: Atte Häkkinen
  • Kostym:  Outimaija Hakala
  • Produktion: Projektet Museum för historia och framtiden, forskningsprojektet Sanojen liike ja tiedon paikat, Tehdas Teatteri samt Åbo stadsbibliotek.

Kontaktuppgifter till pop up-lokalen

Föreställningen bygger på forskningsprojektet Sanojen liike ja tiedon paikat vid Åbo universitet. Projektet, som är finansierat av Konestiftelsen, forskar i Finlands litterära kultur under början av 1800-talet. Meyers bokhandel verkade i Åbo på 1810–1820-talen och var en av de första varaktiga och öppna bokhandlarna under en tid då den inhemska bokbranschen först tog sin form.

– Meyer är en fascinerande och delvis gåtfull person, och man har endast en begränsad uppfattning om hans livsskeden. Han föddes i en judisk familj i ett område som hör till dagens Tyskland, men hamnade efter talrika skeden i Åbo. Här förnyade han den finska bokhandelsverksamheten med hjälp av sina omfattande internationella kontakter. Han grundade dessutom ett lånebibliotek i Åbo, det första i Finland, berättar chefen för forskningsprojektet Heli Rantala.

Välkommen till Meyers bokhandel på 1810-talet!

Åboteatern Tehdas Teatteris teaterchef Venla Luoma och mångdisciplinära dockteaterregissören Alma Rajala har ansvarat för Minun kirjapuotini-föreställningens konstnärliga koncept, manus och regi. De var centrala drivkrafter i skapandet av föregående sommars prisbelönta upplevelse Huoneiden kirja. För Luoma och Rajala innebar Meyer och 1810-talets bokhandel samt samarbetet med forskningsprojektet ett nytt och inspirerande fält.

– Genom Meyers person öppnar sig en historisk mystik och ett samband mellan forskning och teater; fantasi, inlevelse, luckor i historien, att tillsammans stå inför att inte veta. En bra rollkaraktär kommer med öppna frågor, och sådana finns sannerligen hos Meyer. Vi vill bjuda in åskådarna till att bevekas inför det förflutna som skymtar genom vår stad, och att dela den entusiasm som detta arbete har väckt inom oss, säger Venla Luoma och Alma Rajala.

Den immersiva föreställningen Minun kirjapuotini utmanar oss att fundera på hur en bokhandel var fordom, och på dess innehavare F. A. Meyer. Samtidigt kittlar den mångsensoriska föreställningen fantasin och åskådliggör begränsningarna i vår uppfattning av det förgångna.

En upplevelserik föreställning i samarbete med Museum för historia och framtiden

Det kommande Museum för historia och framtiden kommer att lyfta fram Åbos och stadsbornas historia ur nya och även överraskande perspektiv genom nya sätt att visa historien. Minun kirjapuotini är ett test och pilotprojekt för hur historieforskningen vid universiteten kan visas för publik med teaterns uttryckssätt.

– Ur museiverksamhetens synvinkel är det av central betydelse att vi kan göra historiens innehåll tillgängliga för olika publiker. Alla är inte intresserade av materiellt kulturarv och föremålssamlingar, alla läser inte utställningstexter. Vi vill prova på hur besökarna förhåller sig till sätt att förmedla historien som bygger på upplevelser, känslor och minnesspår, säger Joanna Kurth, projektchef för Museum för historia och framtiden.

Öppna boken och försjunk i äventyret

Den immersiva föreställningen lockar till att slå upp bokpärmarna och med hjälp av lätta ledtrådar försjunka i Åbo för tvåhundra år sedan, dess vardag, uppfattning av tid och avstånd när endast en bro leder över ån och man väntar på en bokbeställning i ett halvår. Valet du gör i bokhandeln leder mot en personlig vandring, där teaterupplevelsen fortsätter att expandera både i det fysiska rummet och i det föreställda och det upplevda.

Forskare vid Åbo universitet har på basen av forskningsprojektets teman sammanställt en öppen föreläsningsserie Lukutoukkia, kauppiaita ja kadonneita kirjoja – kirjakulttuuria 1800-luvun Suomessa. Den granskar betydelsen av tryckalster och läsning i en tid då bokhandlar var sällsynta i Finland. Föreläsningsserien, som inleddes i september, avslutas med två delar som kan höras i Åbo stadsbibliotekets Studio tisdagarna den 18 och 25 oktober klockan 18–19.30.