Sommaren 2022 anordnade Åbo stad och Sweco en undersökning om cykelparkering. Kartläggningen är ett led i utarbetandet av översiktsplanen för cykelparkering, vars syfte är att förbättra parkeringen i Åbo. Översiktsplanen ska vägleda utvecklingen av cykelparkeringen i hela staden de närmaste åren. Planen ställer upp tydliga mål för utvecklingen av cykelparkeringen och åtgärder för att nå målet.

Bekanta dig närmare med cykelparkeringundersökningens resultat här (på finska)

Viktiga poänger framkom från undersökningen

Vi fick totalt 398 svar på enkäten och de allra flesta tillfrågade parkerar sina cyklar på offentliga platser.

I svaren angående plats för cykelparkering framhölls att de tillfrågade inte hade någon information om var det finns cykelparkering i Åbo. De flesta svarade att de inte kan lita på att det finns en möjlighet att förvara cykeln säkert på destinationen. Många har också slutat göra resor med cykel eftersom det inte finns någon möjlighet att säkert förvara cykeln på resmålet.

Svaren på cykelparkeringens läge och kvalitet visade att de tre viktigaste cykelparkeringsdestinationerna i Åbo enligt respondenterna är butiker och service, längs med Aura å och anslutningsparkeringsplatser. Ramlåsande cykelställ framstod som den viktigaste faktorn som påverkar kvaliteten på cykelparkeringen. Den näst viktigaste faktorn som påverkar kvaliteten var enligt respondenterna mängden cykelparkeringar.

Som en del av undersökningen har vi även samlat in information om var det skulle finnas behov av nya cykelparkeringar, var det finns för lite cykelparkeringar och var cykelparkeringen är av dålig kvalitet. Svaren visade att de viktigaste utvecklingsmålen för cykelparkeringen är Salutorget, Åbo huvudbibliotek och Tavastgatan.

De frågor som tas upp i kartläggningen kommer att beaktas vid utarbetandet av översiktsplanen.

Bekanta dig med den aktuella cykelparkeringen med hjälp av servicekartan

Tidigare i år introducerade Åbo stad servicekartan, där du kan hitta mångsidig servicerelaterad information för fotgängare, cyklister och bilister.

Rörelsevyn på servicekartan är mycket användbar för cyklister, för därifrån kan du bland annat kolla vad det finns för cykelvägar i Åboregionen, var cykelserviceställena som är öppna för alla finns och var Åbos cykel parkeringsplatser finns. Det är även markerat på kartan om det finns möjlighet att låsa in cykelramen i en viss cykelpark och om cykelparken är täckt. Servicekartan finns här: https://palvelukartta.turku.fi/sv/

Stort tack till alla som svarat på enkäten!