Årets ljushändelse i Åbo kommer att bli större och mera internationell än sin föregångare. De imponerande ljusinstallationerna är utplacerade i omgivningen kring Aura å. Ljusinstallationerna har inspirerats av stadens närhet till havet och i placeringen utnyttjas det öppna landskapet och panoramavyerna kring åns fåra.

Varför ordnas ljusevenemanget, fastän vi måste spara el?

Ljusevenemanget förbrukar relativt lite el, men sprider mycket glädje till en stor skara människor.

Energiförbrukningen under evenemanget beräknas vara 2 MWh. Såsom i fjol förväntar vi oss ett stort deltagarantal. Om varje evenemangsdeltagare släcker en lampa på 10 watt hemma för en timmes tid så räcker redan detta att ersätta energiförbrukningen under evenemanget.

Vi ska alltså släcka ljuset och stänga av nöjeselektroniken och gå ut i friska luften för att njuta av de unika upplevelser som konstnärerna erbjuder för oss.

Vi på staden sparar el på många olika sätt. Energispartips har sammanställts på webbplatsen: turku.fi/sahkonsaasto (på finska)

Åbo bjuder igen på imponerande upplevelser strax före och under självständighetsdagen. Ljusstigen för med sig 14 inspirerande ljusinstallationer och rikligt med övrigt program till staden.

Det stora antalet besökare under förra årets tillställning visade att ljusevenemanget piggar upp på ett välkommet sätt mitt i den mörka säsongen. Många förtjusta kommentarer hördes vid installationerna och längs stigarna, samt önskemål om fortsatta evenemang.

- Besökarna utbytte livligt åsikter med varandra och rekommendationer om vad det lönar sig att kolla in, berättar borgmästare Minna Arve om stämningen förra vintern.

- En upplevelse som förenar på det här viset känns speciellt viktig efter att coronapandemin och instabil världssituationen så länge prövat evenemangsbranschen och oss alla. Konstnärerna får arbetstillfällen och vi som besöker evenemanget får unika och betagande upplevelser. På Ljusstigen rör man sig också i friska luften nästan utan att märka det, vilket ger en ytterligare bonus till kulturupplevelsens positiva effekt, säger Minna Arve.

Jätteliljor, ljusvågor och undervattensvärldar

I år bjuder Ljusstigen sina besökare på en maritim stämning. Installationerna är placerade på båda sidorna om Aura å från Aurabron mot havet.

- I fråga om läget är evenemanget mer kompakt och enhetligt än i fjol. Det är därmed lättare att följa rutten. Det är ändå skäl att reservera rejält med tid för besöket eftersom det finns en stor mängd installationer och program, berättar evenemangets producent Minna Heiniö.

I fråga om läget är evenemanget mer kompakt och enhetligt än i fjol.

När man inleder vandringen från Aurabron pryds stränderna av engelska James "Jig" Cochranes jätteliljor. Installationen Flower forest består av hundra fyra meter höga blommor som byter färg. På Salutorget, Hansatorget och i Saluhallens gränd finns 20 av blommorna. Därifrån visar de vägen till åstranden, där 80 liljor bildar den egentliga skogen av blommor.

På östra Strandgatan möts man av slovenska Janez Grošeljins Wavescope, som består av ljuscirklar som avbildar ljusvågor som rör sig genom utrymmet. Till sin form är verket samtidigt som ett teleskop, genom vilket man kan se ut över havet och blicka mot nya världar. Antti Kulmalas installation Dimension X förvandlar med hjälp av färger och ljuskonst området kring Wäinö Aaltonens museum till en futuristisk undervattensvärld. Den östra stranden kröns av Kari Kolas stora installation Valonnostaja (Ljuslyftaren) som breder ut sig över hamnens lyftkranar.

Jouni Väänänen: Love.

- Åfärjan Föri förvandlas till Åbos eget kärleksfartyg som transporterar hjärtan från ena sidan ån till den andra. Kärlek utlyses också av Jouni "Psyke" Väänänens installation LOVE, som har funnit sin plats lite längre bort på Domkyrkotorget. Installationen hör till serien #psykelove som härrör sig till konstnärens frustration över det hat som tagit fotfäste i världen, berättar Minna Heiniö.

På åns västra strand förvandlas Barkersparkens lekplats till en ljuspark, museifartyget Sigyn seglar som scen för en installation som förenar video- och ljuskonst och från Fartygshostel Bores däck reser sig en stark ljuskil mot himlen.

- Det är inte vilken lampa som helst som finns på Bores däck, utan en massiv Sperry-strålkastare från andra världskriget. Ljuset från strålkastaren kan nå så långt som 15 kilometer. Med sitt verk vill holländaren Ivo Schoofs fira budskapet om enkelhet: ett ljus, en kägel, ett projekt, berättar Heiniö.

Know Your Hoods: Pinnan alla.

Under hamnkranen bredvid Bore får man uppleva en undervattensvärld. Samarbetsprojektet Pinnan alla (Under ytan) som skapats av Know Your Hoods och Jokojo är en del av ljusorienteringen som ingår i evenemangets tilläggsprogram. På den västra stranden slutar stigen med installationen Turku 1827 (Åbo 1827), som projiceras på muren till Åbo slott. Installationen, som tar ställning till klimatförändringen, baserar sig på en 3D-modell av Åbo stad och den har skapats av Zoan Oy.

Ljusstigen genomförs som ett samarbete mellan Utvecklandet av centrumområdet och Spetsprojektet för kultur.

Alla installationer samt programinformation uppdateras på webbplatsen www.turku.fi/sv/ljusstigen.