Namntävlingen för Åbo musikhus har inletts. Åbo stad samlade namnförslag på musikhuset och tankar om huset under sommaren 2022 i tjänsten Din åsikt. Av namnförslagen har fyra namn valts till namntävlingen. I tävlingen kan man rösta på namnen Aura, Fuuga (Fuga), Harmonia (Harmoni) och Sointu (Ackord). Husets hela namn kan alltså bli Åbo musikhus Aura, Åbo musikhus Sointu, Åbo musikhus Fuuga och Åbo musikhus Harmonia.

Åbo musikhus är en av de betydande kulturinvesteringar med vilka Åbo förstärker sin image som kulturstad och sin plats som en intressant och lockande kulturdestination. När musikhuset står klart kommer det att vara förutom Åbo filharmoniska orkesters nya hem även alla stadsbors vardagsrum. Musikhuset, som kompletterar kedjan av kulturbyggnader vid stranden av Aura å, blir en öppen och aktiv plats för alla stadsbor och ett intressant resmål för besökare i Åbo. Byggnaden med arkitektur och akustik i toppklass lockar allt fler internationella artister och besökare till Åbo.

Namntävlingen är öppen ända till 15.12 och du kan rösta i Din åsikt-tjänsten. Namnet publiceras i början av nästa år.

Du kan rösta om Åbo musikhus här: https://kerrokantasi.turku.fi/musiikkitalo-nimikilpailu

Åbo musikhus går vidare till genomförandefasen

Stadsfullmäktige godkände Åbo musikhus projektplan måndagen 14.11. Härnäst går projektet vidare till genomförandefasen och därefter till det egentliga byggandet. Enligt den nuvarande tabellen kommer Åbo musikhus att tas i bruk i början av år 2026.

Åbo musikhus blir ett internationellt betydande musikcentrum, där en akustik av världsklass förenas med en funktionalitet på toppnivå. Projektets beställare är Åbo stad. Byggnaden byggs enligt alliansmodell och allianspartner är Åbo stad, Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy samt underleverantörerna Laidun-design Oy och konsortiet Akukon & Kahle Acoustics.

Mer information om musikhuset finns samlad på adressen turku.fi/musiikkitalo.

 

 

Nyckelord: