Åbo stad har förberett sig inför vinterns cirkulerande elavbrott. Det förutses att elavbrott kommer att ske under den kommande köldperioden, sannolikt i januari-februari.

Målet med avbrotten är att reglera elförbrukningen på grund av den hotande elbristen. Orsaken till elbristen är den exceptionella situationen på elmarknaden till följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Krigssituationen har lett till osäkerhet om tillgången till el runt om i Europa.

Enligt det nationella stamnätsbolaget Fingrid är cirkulerande elavbrott den sista åtgärden som vidtas för att undvika storstörning i eldistributionen.

-Åbo stad har förberett sig inför cirkulerande elavbrott så väl som det i den här situationen på förhand är möjligt. Vi tryggar de kritiska funktionerna och att elavbrotten orsakar så lite besvär och bekymmer som möjligt, säger Åbo stads kanslichef Tuomas Heikkinen.

På grund av de cirkulerande elavbrotten måste följande saker beaktas:

  • stadens tjänster måste delvis begränsas och lokaler stängas
  • skolor, läroanstalter och daghem är öppna
  • gatubelysning och trafikljus fungerar nödvändigtvis inte
  • stadens servicenummer fungerar nödvändigtvis inte
  • det kan förekomma störningar i kollektivtrafiken
  • i livshotande situationer ska man alltid ringa 112.
     

Så här påverkar elavbrotten stadens tjänster

Elavbrott i Åbo

Kritiska funktioner hålls i gång under elavbrotten

Åbo stad har via Turku Energia Sähköverkot försäkrat sig om att eldistributionen inte kopplas bort från stadens kritiska mål. Sådana är till exempel sjukhus, vattenverk och vissa andra mål som har att göra med infrastrukturen.  Målen offentliggörs inte av säkerhetsskäl.

Inom välfärdstjänster har man förberett sig inför elavbrotten genom att försäkra sig om att alla enheter inom social- och hälsovården har tidsenliga handlingsplaner för elavbrotten. Inrättningar och sjukhustjänster som är öppna dygnet runt kommer trots elavbrotten att vara öppna dygnet runt.

-Om elavbrottet sker på dagen kan man vara tvungen att stänga mottagningstjänster som är öppna dagtid, såsom hälsostationer, för den tid som elavbrottet räcker. Hemvården ger anvisningar om förberedelser inför elavbrotten åt sina klienter, säger social- och hälsovårdschef Riitta Liuksa.

Man har dessutom kartlagt funktionsberedskapen av privata producenter av social- och hälsovårdstjänster inför elavbrotten.

Om klienterna har hälsovårdens hjälpmedel eller medicinsk utrustning som fungerar med el i hemmet bör var och en granska apparaternas skick i god tid före elavbrotten. Apparaten ska stängas av och startas om, varigenom man försäkrar sig om att apparaten går i gång då elen kommer tillbaka. Batterier i apparaterna ska också vara färdigt laddade i god tid före elavbrotten.

Ett kort elavbrott påverkar inte vattendistributionen

De cirkulerande två timmar långa elavbrotten påverkar knappt alls vattendistributionen och ledningen av avloppsvatten.

-Inverkan av ett två timmar långt elavbrott på kranvattnet är för största delen av kunderna inom Åbo Vattenförsörjnings verksamhetsområde omärkbar, eftersom vattnet rinner ur kranen med hjälp av trycket i vattenledningsnätet, säger verkställande direktör för Åbo Vattenförsörjning Ab Irina Nordman.

Kranvattnets tryck kan i vissa områden försvagas, eftersom vattentrycket i fastigheter som är belägna högt uppe effektiveras med fastigheternas egna tryckhöjningsstationer som fungerar med el. 

Avlopp fungerar i huvudsak med hjälp av tyngdkraften och avloppsvattnet rör sig därmed som normalt och eventuella överströmningar i avloppsreningsverk kontrolleras på samma sätt som vid andra störningssituationer.  

-Var och en kan ändå påverka kontrollen av överströmningar i avloppsreningsverken genom att undvika att i onödan leda vatten i avloppet.

Kom ihåg att ta hand om närstående

Det är viktigt att innan och under de cirkulerande elavbrotten ta hand om sina närstående, grannar, vänner och bekanta.

-Nu är en bra tid att se till att närstående och grannar har ficklampor och ljus och batterier i radion, säger kanslichef Tuomas Heikkinen.

Åbobor har redan nu på ett ansvarsfullt sätt sparat energi i sin vardag efter att stadens egen energibesparingskampanj körde i gång i början av hösten.

I Finland har elförbrukningen minskat åtta procent i oktober jämfört med oktober förra året. Ju mer elförbrukningen kan minskas nu, desto bättre räcker elen till under köldperioden. En energibesparing på tio procent i en toppsituation motsvarar nästan produktionseffektiviteten av Olkiluoto 3. 

-Det är fint att märka hur bra stadsborna redan nu har lyckats spara energi och de har också förberett sig väl inför elavbrotten. Tack till alla som jobbat för det allmänna bästa, tackar kanslichef Tuomas Heikkinen.

Energi har sparats och det har drivits kampanj för energibesparing under hösten

Åbo stad har redan i flera år ihärdigt sparat energi som en del av stadens klimatmål.

Under hösten 2022 har rumstemperaturen i kontor sänkts till 20 grader och i Impivaara simhall har endast en bastu eldats. Omklädningshytter i samband med naturisbanor värms inte upp under denna vintersäsong. Även tiden som utomhusbelysning används har förkortats med en halv timme per dag från och med mitten av november. 

Åbo har, som andra aktörer, drivit kampanj för energibesparing under hela hösten.   Man har också informerat invånare med andra språk än finska och svenska som modersmål om vikten av att spara energi.

Olika nationella aktörer har producerat rikligt med material på andra språk om de cirkulerande elavbrotten. Åbo stad sprider materialet via International House Turku och personer som arbetar med invandrare.

https://www.turku.fi/sahkonsaasto
https://www.turkuenergia.fi/ukk/

Hur sker de cirkulerande elavbrotten?

Enligt det nationella stamnätsföretaget Fingrid sker elavbrotten i högst två timmars perioder och de förläggs till olika delar av landet och städerna. Turku Energia Sähköverkot cirkulerar elavbrotten enligt en förutbestämd klassificering så att kritiska mål faller utanför de cirkulerande avbrotten. I praktiken kommer avbrotten att röra största delen av stadens områden, en del av stadsdelen i taget.

Staden får information om elavbrotten från Turku Energia Sähköverkot Oy, som å sin sida får informationen från Fingrid. Som distributionsnätsföretag i Åbo ansvarar Turku Energia Sähköverkot för eldistributionen inom Åbo stads område och Turku Energia Sähköverkot genomför även de cirkulerande elavbrotten.

Turku Energia Sähköverkot har samlat information om förberedelser inför elavbrotten, anvisningar som ska följas under elavbrotten och informering om elavbrotten på webbplatsen www.turkuenergia.fi/sahkopula. Man kan se den aktuella situationen för Turku Energia Sähköverkot elnät på företagets avbrottskarta på adressen: https://keskeytyskartta.turkuenergia.fi/ 

Turku Energia Sähköverkot informerar stadsborna om elavbrotten. Åbo stad förmedlar information om avbrotten vidare och ger stadsborna anvisningar om förberedelser inför avbrotten. Det är också stadens uppgift att informera om stadens funktion och tjänster under avbrotten.

Det är i vissa fall möjligt att informera om elavbrotten på förhand i en elbristsituation, men det kan inte garanteras. Orsaken till det är att informationen om avbrotten kommer från Fingrid till Turku Energia Sähköverkot mycket snabbt.

-Situationen som leder till elbrist kan uppkomma så snabbt att man inte hinner informera om avbrotten på förhand.  Det lönar sig att följa Åbo Energis informationskanaler, beställa SMS- och onlinetjänster via EnergiaOnline-tjänsten och följa med medier, eftersom vi även informerar om avbrotten med mediemeddelanden, säger verkställande direktör för Turku Energia Sähköverkot Tomi Toivonen.

Turku Energia Sähköverkot önskar att alla stadsbor redan i god tid på förhand beställer SMS-tjänsten för avbrott som gäller det egna området till sin telefon eller e-post.

Information som gäller det egna området kan beställas på EnergiaOnline: Etusivu - Turku Energia - EnergiaOnline. Inloggning krävs för att beställa informationen. Tjänsten är avsedd för personer som bor inom Turku Energia Sähköverkot nätområdet. 

Inom Åbo stads område ansvarar Turku Energia Sähköverkot för hela Åbo, bortsett från Patis där elbolaget Caruna verkar. Om störningar på deras område informeras på en egen störningskarta på https://hairiokartta.caruna.fi/

Åbo stads information om elavbrott

Åbo stads informerar om de cirkulerande elavbrotten genom att sprida informationen från Åbo Energi. Staden ger även stadsborna anvisningar om förberedelser. Det är också stadens uppgift att informera om stadens funktion och tjänster under avbrotten.

Åbo stads förhandsinformation om elavbrotten:

Åbo stads informationsförmedling under elavbrotten:

  • information förmedlas på Twitter och Facebook, som inom stadens informationsförmedling kan uppdateras mobilt.
  • på tjänsteställens dörrar läggs affischer som informerar om att tjänsten är stängd på grund av elavbrott upp

Förutsatt att telefontrafiken fungerar besvaras kundernas frågor via:
-Stadens telefonväxel, som betjänar vardagar kl. 8.30–16.00 på numret (02) 330 000.
-Monitori vid Salutorget, som betjänar vardagar klockan 9–18.00 måndag till torsdag och kl. 9–16 på fredagar på numret (02) 262 0100

I livshotande situationer ska man alltid ringa nödnumret 112.

Alla ska förbereda sig på förhand

Man bör förbereda sig inför elavbrotten på förhand. Man ska i hemmet ha ett bra hemförråd, som omfattar:

  • Vattenkärl (rena och med lock)
  • Mat som är lätt att tillreda och passar hela familjen
  • Mat åt husdjuren
  • Annat som är bra att ha i hemmet
  • Radio som fungerar med batterier och batterier
  • Ficklampa som fungerar med batterier och
  • Reservströmkälla för laddning av t.ex. telefonen
  • Stormkök och tändstickor
  • Kontanter
  • Nödvändiga mediciner
  • Jodtabletter
  • Hygienprodukter
  • Första hjälpen-utrustning
  • Handbrandsläckare/brandfilt


Omfattande information om att förbereda sig finns på webbplatsen www.72tuntia.fisom administreras av Försörjningsberedskapscentralen och andra myndigheter  På webbplatsen kan du också beställa en tryckt handbok om att förbereda sig.

Åbo stad har beställt Försörjningsberedskapscentralens handböcker om att förbereda sig åt klienter inom äldreomsorgen samt hälsocentraler, bibliotek och kunder på Monitori vid Salutorget eller i Skanssi.

Information och länkar samlade: www.turku.fi/sv/elavbrott

 

Nyckelord: