Fotokonstnär Vesa Aaltonen förverkligar märkesårskonstverket med anledning av J.J. Reinbergs jubileumsår.

Projektet Museum för historia och framtiden och Åbo museicentral i samarbete med Fotocentrum Peri bjöd in konstnärer att ge förslag på ett temporärt offentligt konstverk som en del av tvåhundraårsjubileumsåret 2023 till minne av Johan Jakob Reinbergs födelse. 

Den öppna konstanskaffningen utannonserades till professionellt verksamma konstnärer och arbetsgrupper samt konststuderande. I annonsförfarandet söktes efter förslag till ett tidsbundet, offentligt konstverk, som grundar sig på, kommenterar eller på något annat sätt öser ur Reinbergs produktion eller motivvärld.

– I fotokonstnären Vesa Aaltonens förslag Aaltonen Salutes Reinberg var beröringspunkterna med Reinbergs produktion tydligt genomtänkta. Aaltonens förslag består av bilder av landskap och människor, bägge teman som var centrala i Reinbergs produktion. Till helheten hör dessutom ett delprojekt där stadsbor blir en del av konsthelheten, säger ordförande för urvalsjuryn, biträdande intendent Ville-Matti Rautjoki från Åbo museicentral.

Tack vare Vesa Aaltonens konsthelhet kommer fotokonst under sommaren 2023 att visas på olika håll i staden, nära Reinbergs ursprungliga fotoplatser. Till helheten Aaltonen Salutes Reinberg hör en performativ porträttateljé, som under försommaren kommer att förverkligas i Domkyrkoskvären. Resultaten kommer att visas på samma plats från och med slutet av juli. 

Bild: Vesa Aaltonens starka Åbobilder är välkända. Ovan Slava Ukraini 24.8.2022. I konstnärens ägo.

Juryn bestod av Julia Chir, projektchef för utvecklandet av centrumområdet, Lauri Kokkonen, styrelsemedlem i Fotocentrum Peri r.f., Ismo Luukkonen, överlärare vid utbildningsprogrammet för bildkonst vid Åbo yrkeshögskola, samt Ville-Matti Rautjoki, biträdande intendent vid Åbo museicentral. Till urvalskriterierna hörde förslagets konstnärliga kvalitet, dess anknytning till och beröringspunkter med Reinbergs produktion, dess genomförbarhet i förhållande till resurserna samt konstverkets placering som en del av det urbana rummet. 

Reinbergs fotografier sprider ut sig i stadsrummet under sommaren 2023

Johan Jakob Reinberg (f. 28.7.1823 i Tartu, d. 4.9.1896 i Åbo) var en mångsidig konstnär. Han verkade som fotograf och litograf, som målare och zoologisk konservator, samt som ambulerande kosmoramaförevisare. Reinbergs fotografier av Åbo hör till de mest ikoniska, historiska stadsvyerna av vår stad. Han var dessutom en ansedd porträttfotograf, och förevigade många Åbobor i stadens första fotoateljé. 

Under sommaren 2023 kan man i Åbos kärncentrum möta historiska stads- och studiofotografier tagna av Reinberg. Åbo museicentral kommer under märkesåret att ge ut en omfattande publikation med artiklar om konstnären och hans produktion, och på hösten 2023 ordnas en öppen föreläsningsserie i samarbete med Åbo stadsbibliotek och bildkonstutbildningen vid Åbo yrkeshögskola 

Bild: Reinbergs historiska fotografier av Åbo är ikoniska. Ovan Katedralskolan, Den blå serien, 1867. Åbo museicentralens fotografiska samling. 

Nya sätt att framställa historien en viktig del av projektet Museum för historia och framtiden

I det kommande Museum för historia och framtiden kommer man att med hjälp av nya framställningssätt lyfta fram Åbos och Åbobornas historier ur nya och även överraskande perspektiv. Projektet som firar 200 år sedan Reinbergs födelse är ett försök och pilotprojekt för hur historiska personer och dessas konstnärliga livsverk kan göras tillgängliga för en allt bredare publik. 

– Reinberg, hans liv och produktion är en intressant bit aboensiskt kulturarv och historia. Det är fint att vi under hans tvåhundraårsjubileum kan prova på vilka beröringspunkter och associationer det finns mellan det förflutna och nutid. Ur museiverksamhetens perspektiv är det också viktigt att göra innehåll tillgängliga för olika publiker även utanför museets fyra väggar, säger Museum för historia och framtidens projektchef Joanna Kurth.