Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutade vid sitt möte den 1 december 2022 om kommunal avfallstaxa i Sydvästra Finland fr.o.m. den 1 januari 2023. Avfallshanteringsnämnden höjde inte grundavgiften för avfallshantering till full täckning som föreslagits till nämnden tidigare under hösten. En del av tjänster som kunde täckas med grundavgiften täcks fortfarande av andra avfallsavgifter.

Mer enhetliga grundavgifter

Grundavgiften för avfallshantering ändras för fastigheter med fem eller fler bostäder från och med den 1 januari 2023. I fortsättningen kommer det bara att finnas en grundavgiftsklass för dessa fastigheter istället för den tidigare tredelade betalningsklassificeringen utifrån antalet bostäder. Grundavgiften för fem eller fler bostäder är 21,60 €/bostad/år (inkl. moms 24%). Grundavgiften för egnahemshus och andra småhus på 23,85 €/bostad/år (inkl. 24 % moms) behölls på samma sätt som den har varit sedan 2017, då grundavgiften infördes i Sydvästra Finland. Grundavgiften för fritidsbostäder, service- och studentbostäder och obebodda bostadshus hölls också på 15,00 €/bostad/år (24 % moms).

I Nystad, som gick med i avfallshanteringssamarbetet vid förra årsskiftet, har grundavgifterna varit högre än i andra områden. Vid årsskiftet sänks grundavgifter i Nystad då taxan för hela verksamhetsområden träder i kraft. Grundavgiften används för att täcka kostnaderna för de avfallsservicetjänster som är avgiftsfria för invånarna i det skede de utnyttjas samt för avfallsservicen myndighetsverksamhet. Kommunens avfallstjänster som täcks av grundavgiften är till exempel avfallsrådgivningen, emottagningen och behandlingen av farligt avfall och upprätthållandet av sorteringsstationer och återvinningspunkter.

Höjning i tömningsavgifterna för brännbart- och bioavfalls kärl

Den generella kostnadsökningen medför en 0–14 % höjning av tömningsavgifterna för avfallskärl på fastigheter, beroende på t.ex. av typen av avfallskärl. Även områdesinsamlingsavgifterna för brännbart avfall höjdes med ca 7 % baserat på ökade kostnader.

Tömningsavgifterna för förpackningsavfallens avfallskärl ändras inte

Tömningsavgifterna för förpackningsavfallens avfallskärl ändras inte. Den nya taxan ingår enhetliga tömningsavgifter för avfallskärl för förpackningsavfall och små metall för hela verksamhetsområdet. Fastighetsvis separat insamling av förpackningsavfall blir från och med juli 2023 en tjänst som det kommunägda avfallsbolaget Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) anordnar i hela området. Förändringen kommer att ske stegvis och LSJH informerar on ändringen separat. Avgifter i enlighet med taxan införs, när fastigheter ansluts till transporter som anordnas av LSJH. I de områden där avfallstransporter redan anordnas av LSJH kommer avgifterna att införas från början av året.

Avfallstaxan för Sydvästra Finland gäller Aura, S:t Karins, Kimitoön, Lundo, Masku, S:t Mårtens, Virmo, Nådendal, Nousis, Pargas, Pemar, Pöytis, Reso, Rusko, Sagu, Salo, Åbo och Nystad områden.