Laina Eronen har bott i Harittu i mer än tio år. Åren har rymt en hel del.

– Till en början, när jag flyttade hit, var det här riktiga ”vilda västern”. Nu har det nog lugnat ner sig. Till exempel här var jag nu bor fanns det drogproblem och man kunde vara tvungen att ringa till polisen. Först var det riktigt hemskt. Men nu, när vi har fått bort det, får man vara i all herrans ro, berättar Laina. 

Eronen hjälper gärna grannarna, och hon säger att hon kommer bra överens med olika slags människor. Kanske det är därför hon nu ansvarar för det lokala seniorcaféet. 

– Dom gick i pension och man frågade mig utanför köpcentret om jag kunde tänka mig att dra det. Jag sa att, jo, husfar tar en tupplur då så det passar nog bra. 

Favoritminnena i Harittu handlar om naturen och människorna. Laina minns hur hon ganska snart efter flytten gick med sin man ut i närskogen för att plocka blåbär. De fick ihop till ett och ett halvt ämbar.  

– Min älsklingsplats är här ute på gården vid grillkåtan. Jag tycker om att sitta här om somrarna. Det är lugnt här. Ibland är det härligt att om kvällarna sitta här och prata med de andra kvinnorna. Jag älskar att sjunga och när vi hade talko drog jag till med några låtar. Många hade festligt, när jag skrålade på, berättar Eronen med ett leende. 

Laila Eronen intervjuades på gården hemma i Harittu den 24 augusti 2022. Foton: Satu Aalto / Åbo museicentral.