Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har i början av februari redan fått över 11 000 komposteringsanmälningar från komposterare av bioavfall i Egentliga Finland. Avfallslagen stipulerar att varje regional avfallshanteringsmyndighet i Finland från och med början av 2023 ska föra ett register över alla kompostorer i sitt område. Komposteringsanmälan måste göras om fastigheten har en kompostor för bioavfall.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har redan fått över 11 000 anmälningar från komposterare av bioavfall i Egentliga Finland i sitt verksamhetsområde med 18 kommuner.

 – Med tanke på att vi informerade om saken i november 2022 är vi nöjda med antalet anmälningar. Vi hoppas dock på att få in flera anmälningar snart så att vi kan komplettera vårt register. Det finns totalt över 100 000 småhus i hela verksamhetsområdet, så det finns definitivt komposteringspotential i landskapet, funderar avfallshanteringsombud Veli-Matti Suhonen.

Man behöver inte skaffa en kompostor för att göra en anmälan

Skyldigheten att anmäla kompostering gäller alla permanenta fastigheter och fritidsfastigheter som använder en kompostor för att sortera bioavfall. Sortering av bioavfall är för närvarande inte obligatoriskt i småfastigheter ens i tätorter, så man måste inte ha en kompostor eller ens ett bioavfallskärl. Många har dock en kompostor på gården, då kompostering är ett idealiskt sätt att hålla bioavfallets näringsämnen i cirkulation på sin egen gård. Genom att kompostera sparar man också på tömningsavgifterna för avfallskärlet för brännbart avfall.

– Så om du redan har en bioavfallskompostor på gården och du inte har anmält den till avfallshanteringsmyndigheten i ditt område än ska du göra det nu. Man måste dock inte skaffa en kompostor bara för att anmäla den, förtydligar Suhonen.

Anmälan kan göras enkelt på nätet

Alla kompostorer måste anmälas till registret, oavsett om de finns i en tätort, ett glesbygdsområde eller vid den egna stugan. Boende i egnahemshus och stugägare ska anmäla sin egen kompostering. För gemensam kompostering i grannfastigheter gör man bara en anmälan, där man lämnar information om varje fastighet som använder kompostorn. Detsamma gäller en kompostor som används gemensamt av alla delägarna i ett husbolag, dvs. man gör endast en komposteringsanmälan för hela husbolaget.

Man kan enkelt anmäla komposteringen i Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) e-tjänst, varifrån uppgifterna skickas till myndighetens, dvs. Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds register. E-tjänsten finns längst upp på LSJH:s webbplats på adressen www.lsjh.fi/sv/. Inloggningsanvisningarna finns på e-tjänstens förstasida.

Man kan också göra anmälan på en pappersblankett, som ska skickas in till avfallshanteringsmyndigheten per post eller som bilaga till ett e-postmeddelande.

– E-blanketten är mycket lättare att fylla i än pappersblanketten. Vi har dock skickat pappersblanketter för utskrift till verksamhetsställena i vissa kommuner för de personer som inte har tillgång till internet. Man kan hämta blanketten på verksamhetsstället och skicka den till nämnden per post, berättar Suhonen.

Kompostering som en del av beräkningen av återvinningsgraden

Komposteringsuppgifterna används vid beräkningen av återvinningsgraden och planeringen av nätverket för separat insamling av bioavfall.

– Tidigare tog man inte hänsyn till kompostering när man beräknade återvinningsgraden i Finland. I och med de regionala komposteringsregistren synliggör man det flitiga arbete som komposterarna gör som sorterare av bioavfall och registrera det som en del av den nationella återvinningsgraden, konstaterar Suhonen.

– Komposteringsuppgifterna används också för att ta reda på vilka fastigheter som i framtiden inte behöver något separat insamlingskärl för bioavfall då sorteringen av bioavfall utökas till småfastigheter i tätorter med över 10 000 invånare 2024, tillägger han.