Wäinö Aaltonen kansainvälisten taidevirtausten välittäjänä

Wäinö Aaltonen katsoo rintaveistoksensa silmiin
1.–26.2.2017

Wäinö Aaltonen kansainvälisten taidevirtausten välittäjänä

Yhteistyössä WAM:in  kanssa tuotetussa näyttelyssä on esillä lehtiä, kirjankansikuvituksia ja omistuskirjoituksia Wäinö Aaltosen kokoelmista.

Wäinö Aaltosen (1894-1966) kiinnostuksesta kansainvälisiin taidevirtauksiin kertoo hänen laaja ja monipuolinen lehtivalikoimansa. Ajallisesti lehdet kattavat katsauksen 1900-luvun alkupuolelta aina 1960-luvulle saakka.  Nyt esillä olevat lehdet avaavat viitteenomaisen näkymän hänen kiinnostustensa monimuotoisuuteen. Kielellisesti kokoelmaa hallitsevat ranska ja italia, mutta niiden rinnalla käsillä on romanian-, ruotsin-, saksan-, englannin- ja suomenkielisiä lehtiä. Parhaiten Aaltosen innostus kansainvälisiin modernismeihin konkretisoituu erityisesti lehtikokoelman kautta.

Monumentaalisen veistotaiteensa rinnalla Aaltonen suunnitteli mielellään kirjankansikuvituksia. Ne ovat vuorovaikutteinen ja keskusteleva osa suhteessa Aaltosen muuhun tuotantoon. Kansikuvien modernistinen muotokieli antaa inspiroituneen kuvan Aaltosen antautumisesta kansainvälisille vaikutteille.

Suomalainen aktiivinen taiteidenvälisyys ja eri alojen taiteilijoiden väliset ystävyyssuhteet käyvät ilmi Aaltosen kirjakokoelman lukuisista omistuskirjoituksista.

Wäinö Aaltonen (1894-1966)
WAM (1967-)

 

 

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun kaupunginkirjasto ja Wäinö Aaltosen museo
(02) 262 0624
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Linnankatu 2, Turku
Aula, uudisosa
Sinua saattaa kiinnostaa: 
Studio 1851 – handmade portraits -näyttelyn kuvituskuva. Mieskasvot ja vanha kamera.
1.2.2017 09.00

Studio 1851 – handmade portraits

Pääkirjaston tieto-osastolla on helmikuussa esillä porilaisen historiallisiin kuvausmenetelmiin erikoistuneen valokuvaamo Studio 1851:n potretteja.