"Altered Positions" Raatihuoneen galleriassa

Tiina Raitanen Raahuoneen galleria
13.1.–18.2.2018

"Altered Positions" Raatihuoneen galleriassa

Teoksieni lähtökohtana ovat urbaanista ympäristöstä ja luonnosta tekemäni havainnot. Kerään kaduille, joutomaille ja luontoon päätyneitä esineitä. Joskus teoksen alkuna toimii ottamani kuva tai mieleen takertunut havainto. On tärkeää tehdä käsillä; sommitella, rakentaa, hioa, muotoilla, valaa ja maalata.

Materiaaleihin pitää tutustua, niitä täytyy tunnustella, koskettaa ja kovistella. Teokset muuttuvat jokaisessa työvaiheessa ja näyttävät lopullisen muotonsa vasta installointihetkellä.

Käsittelen teoksissani jatkuvuutta, ihmisen jälkeä, ajan kerrostumia sekä materiaalisia muutoksia. Työstän aluksi nopeita yhdistelmiä löytämistäni esineistä tai muutan niitä jollakin työvaiheella. Teen osasta muodoista veistosmuotteja ja valan muodot toiseen materiaaliin. Ne ovat ikään kuin tulevaisuuden fossiileja, jotain mikä paljastaa itsensä vain osittain ja on muuttunut aivan joksikin muuksi pitkän työprosessin myötä. Minun ikäpolveni on jo nyt vaikea tunnistaa esimerkiksi 100 vuotta sitten käytettyjä maatyökaluja. Kuinka paljon tästä ajasta tunnistetaan satojen, tuhansien tai miljoonien vuosien kuluttua? Nyt varmana pidetyt asiat vääristyvät, muuttuvat ja pyörtyvät vääjäämättä. Samoin käy työstämilleni kappaleille.

Kuinka kauan harjateräkset ovat mahtaneet levätä maan uumenissa ennen kuin keräsin ne Nokianpuiston uudistuksesta? Nämä paksut terästangot löytyivät puiston maakerroksista kaivurin myllerrettyä maata uutta koirapuistoa varten. Hiekkapuhallus poisti vuosikymmenten ruostekerrokset paljastaen metallin koloille syöpyneen pinnan. Tankoihin on liitetty pronssiveistokset, joiden muodot ovat peräisin Pasilan alueelta löytyneistä roskista ja joutomaalle päätyneistä esineistä. Esineet, joita työstän teoksieni osiksi, ovat ihmisen tekemiä teollisia kappaleita, mutta hylättyjä, hukattuja ja jo arvonsa menettäneitä. Mitä jätämme ja kenen historiaan?

Tiina Raitanen (s.1983) työskentelee kuvanveiston, löydettyjen objektien ja tilan kanssa. Raitanen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2012 ja kuvataiteilijaksi Lahden AMK Taideinstituutista 2007. Hänen teoksiaan on ollut viimeksi esillä yksityisnäyttelyissä Render Third Spacessa Helsingissä 2016 ja Recall Helsingin Taidemuseon HAM-galleriassa 2015-2016. Raitanen on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa sekä ulkomailla mm.  Kommandona Mäntän kuvataideviikot 2016; Pilgrimage. Wege nach Wiepersdorf Suomen Saksan-instituutti, Berliini 2016; Scale Small Scale, Speicher II, Münster 2014. Raitasen ehdotus Reminiscence palkittiin 2. sijalla Fredikanterassin taidekilpailussa 2017.

 

Kuva: Tiina Raitanen

 

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun museokeskus
(02) 262 0972
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Vanha Suurtori, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: