Tuntematon rauhanturvaaja – Damaskos 1990–1991

Kolmen Markku Joutsenen valokuvan kollaasi Syyriasta
10.3.–6.4.2018

Tuntematon rauhanturvaaja – Damaskos 1990–1991

Markku Joutsenen valokuvanäyttely kertoo levollisesta Syyriasta, yhden rauhanturvaajan näkemästä ja kokemasta neljännesvuosisadan takaisessa Lähi-idässä. Näyttely on esillä pääkirjaston aulassa ja tieto-osastolla.

Markku Joutsenen valokuviin on dokumentoitu Syyrian ja lähialueiden ihmisiä, kulttuuria ja ainutlaatuista kansallisperintöä parikymmentä vuotta ennen tuhoisan sisällissodan puhkeamista. Isolla negatiivilla ja kinokoolla kuvatut kuvat kertovat rauhanturvaajan arjesta ja vapaa-ajasta levollisessa Lähi-idässä.

”Kamera on kulkenut mukanani teinivuosista lähtien. Kuvasin rauhanturvavuoteni aikana kaikkiaan toistasataa rullaa. Säilytin negatiivit läpi vuosien ajatuksenani koota kokemastani ja näkemästäni näyttely. Sopiva tilaisuus koitti, kun Suomen rauhanturvaajat juhlivat 60-vuotista toimintaansa v. 2016 ja Suomi 100-vuotista itsenäisyyttään v. 2017”, kertoo Markku Joutsen, joka palveli Syyrian Damaskoksessa joulukuusta 1990 joulukuuhun 1991.

”Me Damaskoksen suomalaiset aliupseerit ja miehistön jäsenet asuimme keskenämme Sisuksi nimetyssä talossa ja hitsauduimme tiiviiksi ryhmäksi. Kokoonnumme edelleen parin kolmen vuoden välein. Viimeksi meillä oli 25-vuotistapaaminen syyskuussa 2016 Porissa, jossa myös näyttelyn ensiesitys oli.” Tulevana syksynä jälleen Lappeenrannassa.

Suomalaispataljoona osallistui vuosina 1979–1993 rauhanturvaoperaatioon, joka valvoi Israelin ja Syyrian joukkojen loitontamissopimusta ja tulitaukoa Golanin kukkuloilla. UNDOF-operaatiossa palveli lähes 6 000 suomalaista rauhanturvaajaa.

Rauha Syyrian ja Israelin välillä on säilynyt myös suomalaisten lähdettyä. Nykyään UNDOF-operaatiota hoidetaan muiden YK-kansakuntien avulla. Tämän päivän Syyria on kuitenkin väkivallan näyttämönä maan ajauduttua raakaan sisällissotaan. Satojatuhansia syyrialaisia on kuollut ja miljoonia joutunut pakolaisiksi alkuvuodesta 2011 lähtien. Myös Suomeen on saapunut Syyrian pakolaisia.

Puolitoista vuotta eripuuolilla Suomea kiertänyt näyttely on nyt päättymässä Turkuun. Tätä ennen näyttely on ollut esillä Porissa, Santahaminassa puolustusvoimien kansainvälisessä keskuksessa, Joensuussa, Espoossa, Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä, Imatralla ja Tuusulan Lottamuseossa.

Tuntematon rauhanturvaaja – Damaskos 1990–1991 on kokonaisuudessaan esillä 10.3.-6.4. (Tieto-osasto on suljettuna 5.3.-9.3.)
Osa näyttelystä on esillä aulassa alkaen 4.3.


Markku Joutsenen kuvat ylhäällä:

 • Vasemmalla (rajattuna): Oppaamme herra Palmyra
  Arkeologi Khaled al-Asaad työskenteli yli puolen vuosisadan ajan Palmyran muinaismuistojen hyväksi ennen kuin Isis vangitsi ja mestasi 82-vuotiaan "herra Palmyran" elokuussa 2015. Meillä oli kunnia tutustua alueen ainutlaatuiseen historiaan hänen opastuksellaan.
   
 • Keskellä: Portaat, Citadel Aleppo
  Sisäänkäynti juoksuhaudan päällä on rakennettu sisemmän ja ulomman portin väliin. Citadel Aleppossa on yksi maailman suurimmista linnoista ja Unescon maailmanperintökohde.
   
 • Oikealla (rajattuna): Damasin lapset
  Sateisessa Damaskoksessa näkyi marraskuussa 1991 uudelleen presidentiksi valitun Hafiz al-Assadin kuvia ja Syyrian lippuja. Hafiz al-Assadin kuoltua vuonna 2000 presidentiksi nousi hänen poikansa Bašar al-Assad.

 

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun kaupunginkirjasto
(02) 262 0624
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Linnankatu 2, Turku / Slottsgatan 2, Åbo

Aula ja tieto-osasto (uudisosa, 1. ja 2. krs)