Mobiilidiaspora Brinkkalan galleriassa

Mohammed Reza Brinkkalan galleria
15.7.–20.8.2017

Mobiilidiaspora Brinkkalan galleriassa

Mobiilidiaspora on turvapaikanhakijoiden puheenvuoro. Brinkkalan galleriassa esillä olevissa Mobiilidiaspora-videoissa turvapaikanhakijat kertovat omasta elämästään ja matkastaan Suomeen heidän omilla ehdoillaan.

Videoiden tavoitteena ei ole kertoa suomalaisille minkälaisia turvapaikanhakijat ovat tai mitä heillä on tarjottavana suomalaiselle yhteiskunnalle, vaan kysyä heiltä itseltään mitä he haluavat kertoa. Mobiilidiasporassa kuunnellaan Suomeen muuttaneita sen sijaan että heitä vain kuultaisiin.

Mobiilidiaspora viittaa liikkuvuuteen, mobiililaitteisiin ja matkapuhelimiin, joiden avulla turvapaikanhakijat kertovat kokemuksistaan ja toiveistaan toisilleen, sukulaisille, ystäville ja sosiaalisen median yleisöille. Mobiilidiasporan osallistujat ovat aktiivisia toimijoita, jotka haluavat osallistua heistä käytävään keskusteluun, sen sijaan, että tyytyisivät vain olemaan keskustelun kohteina.

Mobiilidiasporassa esillä ovat erityisesti vastaanottokeskuksissa asuvat nuoret miehet. Juuri heihin kohdistuu eniten ennakko-oletuksia mediassa ja sosiaalisissa yhteisöissä, ja juuri heidät usein esitetään stereotypioiden mukaisena yhtenäisenä ja uhkaavana joukkona. Mobiilidiasporan yhden henkilön kertoman ympärille rakennetut videot tuovat esiin turvapaikanhakijoiden moniäänisyyden ja yksilöiden henkilökohtaiset kokemukset yhteisesti jaetusta elämästä diasporan jäseninä.

Videot ovat 3-10 minuuttia pitkiä ja niistä voi hahmottaa useita turvapaikanhakijoille tärkeitä teemoja. Videoissa nousee esiin maaseudun vastaanottokeskusten eristetty elämä ja laitostuminen, ajan kuluminen ja tekemisen puute sekä huoli tulevaisuudesta.

Mobiilidiaspora-työryhmään kuuluvat Amir Jan, Anna Knappe ja Pekka Niskanen. Hanketta on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Kuva: Mohammed Reza, stillkuva.

 

 

 

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun museokeskus
(02) 262 0972
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Vanha Suurtori 3, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: