Metsäkauriiden valtakunta - luontovalokuvia

Ett kollage med Gunilla Björklunds fotografier av rådjur
1.–30.9.2018

Metsäkauriiden valtakunta - luontovalokuvia

Gunilla Björklund, joka työskentelee arkisin ammattikorkeakoululehtorina Turun Noviassa, valokuvaa luonnon muutoksia lähiympäristössään.

"Ne seisovat lähellä ja katsovat minua. Peurat elävät lähiympäristössäni, mutta ovat arkoja. Joskus voin yön pimeydessä nähdä niiden katseen tai kuulla huudon. Pienikin varomaton liike saa ne pakenemaan.

Ajan myötä voin jutella niiden kanssa ja nähdä ja kokea, miten emo huolellisesti pesee vastasyntyneen vasansa. Vasa kulkee emonsa perässä ja opettelee hengissä pysymistä. Kylmä talvi on haastava ja on vaikea löytää ruokaa. Peurat piiloutuvat heinikkoon ja seisovat tiiviisti yhdessä. Turkki muuttuu paksummaksi ja sen harmaa väri sulautuu talven harmauteen. Vain jäljet näkyvät syvässä lumessa.

Keväällä täytyn taas ilosta, kun näen peurat takkuisine turkkeineen. Kolme vasaa on selvinnyt ja ne saavat vielä hetken aikaa kulkea äitinsä kanssa. Pian niiden on kuitenkin lähdettävä omilleen, uudet vasat ovat jo tulollaan. Sisarusten on nyt etsittävä oma reviirinsä tai ne perustavat perheen jo tutulle reviirille.

*

Valokuvaan mielelläni muutoksia lähiympäristöni luonnossa, Turussa. Lähiluontoni tarjoaa runsaasti kuvauskohteita kaikkina eri vuorokauden ja vuodenaikoina. Puita, kukkia, kauriita ja erilaisia lintuja. Huomioin usein muutoksia ympäristössäni ja huomaan myös monia erilaisia jälkiä ihmisistä. Esimerkkinä positiivisista ihmisjäljistä ovat vaikka talviset lintujen ruokintapaikat. Ikävämmät ihmisjäljet saavat miettimään miten roskaaminen ja luonnon kaltoinkohtelu vaikuttaa eläimiin ja niiden elinympäristöön."
 

Gunillas naturvandringar: Gunillas naturfotoblogg
https://gunillasnatur.vuodatus.net/
https://www.flickr.com/photos/gunillab/

 

 

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun kaupunginkirjasto
(02) 262 0624
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Linnankatu 2, Turku - Slottsgatan 2, Åbo

Aula (uudisosa, 1. krs)