Markus-sedästä Binna Bánnaan - pieni matkaopas katsojalle

Kahdeksan vuotiaan Markus Mattilan piirustus Kevät rajattuna
2.12.2017–31.1.2018

Markus-sedästä Binna Bánnaan - pieni matkaopas katsojalle

Pääkirjaston näyttely Markus-sedästä Binna Bánnaan ja Popsi popsi porkkanaan aulassa ja tieto-osastolla on kappale yleisradiohistoriaa erilaisten radion lastenohjelmien kautta nähtynä.

Markus-setä on ollut suurille ikäluokille ja sitä vanhemmille tärkeä hahmo. Siksi hänet varmaan kaivetaankin esiin aina kun vanhoista lastenohjelmista on puhe.

Tässä näyttelyssä pääpaino on kuitenkin myöhemmissä ohjelmissa, etenkin Lasten radiossa, jonka yli 30-vuoden toiminnasta on paljon arkistoaineistoa jäljellä. Ei kaikkea, mutta paljon. Lasten radion aloittaessa ohjelmissa tapahtui suuri ajatustapojen muutos verrattuna Markus-sedän ohjelmiin. Lapset saivat itse toimia myös haastattelijoina ja ohjelman tekijöinä.

Turussa näyttelykokonaisuus esittelee muutamia erilaisia lastenohjelmatyyppejä, kuten Nalle-kerhon, ja Noita Nokinenä -kuunnelmat.

Lisäksi lastenkuunnelmia sekä lastenmusiikki- ja luentaohjelmia ja niiden tekijöitä esitellään VARIA:n opiskelijoiden keräämistäni eri vuosikymmenten ohjelmaotsikoista ja tekijöiden nimistä rakentamilla sanoista koostuvilla kuvaplansseilla nimeltä Kuunnelmaköynnös,  Lastenmusiikin lehvästö ja Lukemisen lähde. Lastenradiopuu esittelee Lasten radion tekijöitä ja ohjelmia vuosikymmenten varsilta.

Suomessa julkaistua, radiossakin aikanaan paljon kuultua lastenmusiikkia etenkin 70- ja 80-luvuilta on esillä yhdessä isossa vitriinikaapissa, siinä kiiltävät Röllin saama komea kultakasetti sekä Täti Monikan kulta- ja Mörköoopperan platinalevyt.

Paitsi suomalaista yleisradiohistoriaa, näyttely tuo julki suomalaisten lasten näkökulmia elämäänsä ja maailmaan. Useat lastenohjelmat perustuivat vuorovaikutukseen kuulijoitten kanssa ja niinpä postia ohjelmiin tuli kautta koko maan.

Kuvanäytöllä aulassa pyörii yli 140 valokuvan kavalkadi erilaisista ohjelmantekotilanteista ja ohjelmien puffeista.

Näyttelyn vieraskirjaan toivon kaikkien kirjaavan kuvissa esiintyvien ihmisten puuttuvat nimet, ja mahdolliset yhteystiedot.

Ja myös, jos näyttelyvierailla on omasta takaa valokuva-aineistoa lastenohjelmien teosta, olisin iloinen yhteydenotoista minuun.
(email: tiina.harpf AT yle.fi tai osoite PL 46 00024 Yleisradio)

Näyttelyn ensimmäinen versio oli esillä Kansalliskirjastossa  vuodenvaihteessa 2016-17.

Näyttelyn ripustus: Tiina Harpf ja Gunnar Högnäs.

Toivotan hyviä hetkiä näyttelyn parissa!

Tiina Harpf

 

Lämpimät kiitokset:
Lea Pennanen
Kansalliskirjasto, Yle, VARIA, Radio- ja televisiohistorian seura, WSOY, VL-media, Moomin Characters, Kari Aalto, Inkeri Pitkäranta, Leo Harpf, Jarmo Ranta, Pekka Salosaari, Tuula Hyttinen, Liisa Lääveri, Aune Lind, Sisko Vuorikari, Inka Myyry, Veikko Luukkanen, Nilla Nuto, Ari Järvinen, Kari Paajanen, Sisko Miettinen, Mietti Harpf, Raili Tuikka, Matti Linnoila, Seppo Hovi, Sari Siekkinen, Sini Sovijärvi, Marjatta Meritähti, Lissu Litmanen, Leena Taipale, Tarja Nenonen, Heidi Strömmer ja monet muut, jotka ovat edesauttaneet projektin valmistumista.


Kuva:
Markus Mattila 8v. (Kauhajoki): Kevät (piirustus tässä rajattuna) Kahdeksan vuotiaan Markus Mattilan piirustus Kevät rajattuna  

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun kaupunginkirjasto ja Tiina Harpf
(02) 262 0623
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Slottsgatan 2, Åbo
Aula ja tieto-osasto (uudisosan 1. ja 2 krs.)