Kivikaudelta agraari-Suomeen - muinaisuskosta kansanuskoon

Piirroskuva Turun Mikael Agricolasta
6.11.2017 18.0019.30

Kivikaudelta agraari-Suomeen - muinaisuskosta kansanuskoon

Dosentti Risto Pulkkisen luento sarjassa Uskontoja ja katsomuksia. - Suomalaisten "muinaisuskonto" oli pikemminkin yhteinen maailmankuva, jonka varassa elettiin tämänpuoleista elämää. Aika määrittyi lähinnä vuodenkierron mukaan ja ja tavoitteena oli selviytyminen elossa ja suvun jatkuminen. Kuolemanjälkeisyydeltä odotettiin elämän jatkumista kutakuinkin samankaltaisena ja jälleensyntymistä suvun piiriin. Muinaisuskon muu sisältö kuitenkin muuttui elinkeinorakenteen muuttuessa. Pyyntikulttuurisessa vaiheessa käännyttiin lähinnä luonnon personoitujen tuonpuoleisten toimijoiden - jumalien ja haltijoiden - puoleen. Maanviljelyksen tullessa mukaan kuvaan maailmankuva muuttui vähitellen: luonnossa koettiin piilevän nyt pikemminkin persoonattomia tuonpuoleisia voimia, joita voitiin sopivan tekniikan avulla hyödyntää. Tämä tekniikka oli magia. Kristinusko toi sitten tullessaan kilpailevan maailmanselityksen ja samalla uuden elämää vahvasti hallitsevan piirteen, kuolemanjälkeisyyden korostuksen. Vanha ja uusi uskonto elivät kuitenkin pitkään rinnakkain ja kansa turvautui tilanteen mukaan toiseen tai toiseen. Lisäksi muinaisusko ja kristinusko kietoutuivat kansan mielissä vahvasti yhteen muodostaen kansanuskona tunnetun synteesin.   

Uskontoja ja katsomuksia. Studia generalia -sarja Studiossa

Turun pääkirjastossa järjestetään Reformaatio500 ja SuomiFinland100 -merkkivuosien aikana luentosarja joka käsittelee uskontoja ja katsomuksia meillä - ja heiman muualla. Syksyn luennot jatkuvat kerran kuukaudessa Studiossa klo 18-19.30.

  • 11.9. Juutalaisuus Euroopassa - outo ja tuttu, inhottu ja arvostettu, TT, yliopistonopettaja Pekka Lindqvist, Institutum Judaicum Aboense, Åbo Akademi
     
  • 9.10. Maallistuuko Suomi?, dosentti Teemu Taira, Helsingin yliopisto
     
  • 6.11. Kivikaudelta agraari-Suomeen - muinaisuskosta kansanuskoon, dosentti Risto Pulkkinen, Helsingin yliopisto
     
  • 4.12. Suomen muslimien historia ja politiikka kautta aikojen, VTT, tutkija Antero Leitzinger, Maahanmuuttovirasto:

Merkkivuosien linkit:
SuomiFinland100
Reformaatio500

*

Kaupunginkirjaston tapahtumaesite, syyskausi 2017

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun kaupunginkirjasto
(02) 262 0624
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Linnankatu 2, Turku
Studio, uudisosa
Sinua saattaa kiinnostaa: 
Piirroskuva Turun Mikael Agricolasta
4.12.2017 18.00

Suomen muslimien historia ja politiikka kautta aikojen

Valtiotieteiden tohtori Antero Leitzinger luennoi sarjassa Uskontoja ja katsomuksia. - Suomessa on asunut muslimeja 150 vuoden ajan. Heitä on muuttanut Venäjältä, Turkista, Iranista, Afganistanista, Intian niemimaalta, Indonesiasta, arabimaista, Afrikasta ja entisen Jugoslavian alueelta. Heitä on myös kääntynyt Suomen kantaväestöstä. Keitä ovat tataarit, kurdit, hazarat, shiiat ja sunnit, Aga Khan ja Muslimiveljeskunta?