Touko Laaksonen – Tom of Finland. Musiikista ja miehistä.

wam tom of finland
13.1.–19.3.2017

Touko Laaksonen – Tom of Finland. Musiikista ja miehistä.

Näyttelyssä kerrotaan Laaksosen elämänvaiheista ennen ja jälkeen nimimerkin synnyn. Vaiheista muusikkona, työstä mainosalalla ja Tom of Finlandina mainetta saaneena taiteilijana. Suhde musiikkiin on näyttelyn keskeinen juonne. Näyttely osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Laaksosen ansiot Suomen kansainvälisesti huomioidumpana taiteilijana ja homoeroottisen taiteen pioneerina ovat tunnetut ja tunnustetut. Marraskuussa 2016 tuli kuluneeksi 25 vuotta taiteilijan kuolemasta ja yhä vieläkin -  tai vasta nyt – hän hämmentää katsojia siekailemattoman suoralla taiteellaan, jota tänä päivänä voi vihdoin esitellä myös museaalisissa puitteissa. Teosten syntyaikoina sen sijaan niin itse taiteilija kuin hänen taiteensakin olivat lainsuojattomia.

Valokuvin ja eri vuosikymmeniltä peräsin olevien teoksin – niin Touko Laaksosen kuin Tomin - kerrottu elämäntarina on myös pala 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kertomusta. Laaksonen syntyi Tarton rauhan solmimisvuonna 1920. Hän oli 12-vuotias Mäntsälän kapinan aikoihin, kirjoitti ylioppilaaksi talvisodan varjossa ja aloitti keväällä 1940 asepalveluksensa, joka venähti lähes viiden vuoden mittaiseksi jatkosodan syttyessä kesällä 1941. Hänet kotiutettiin 4. luokan Vapaudenristillä palkittuna luutnanttina 17.11.1944.

Näyttelyn on kuratoinut Susanna Luoto.

 

 

Hinta: 

aikuiset 8 €
7–15-vuotiaat 2 €
4–6-vuotiaat 0,50 €
perhelippu 16,50 €
opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet 4 €

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun museokeskus
(02) 262 0850
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Itäinen Rantakatu 38, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: