"Koivun kanssa kasvokkain" Brinkkalan galleriassa

Mira Roivainen Brinkkalan galleria
26.5.–9.7.2017

"Koivun kanssa kasvokkain" Brinkkalan galleriassa

Näyttelyssä on esillä installaatio, johon Roivainen on yhdessä assistenttinsa kanssa työstänyt yksitellen pigmentinsiirtotekniikalla noin 2000 koivunlehteä. Lisäksi näyttelyssä on esillä video, jossa otetaan muotti oikean koivun rungosta, sekä tällä muotilla valetut kipsiveistokset.

Koivun kanssa kasvokkain on tänä keväänä kuvataiteilijaksi valmistuvan Mira Roivaisen (s.1990) ensimmäinen yksityisnäyttely. Roivainen kokee ammattitaitonsa tulevan pääasiassa maalaustaiteen puolelta, mutta tarvittaessa työskentely voi ottaa muunkin muodon. Opinnäytetyössään hän on halunnutkin käsitellä aihetta varsin monimediaisesti.
- Koen tärkeäksi, että materiaali ja tekotapa tukevat käsiteltävää teemaa. Olen myös päätynyt siihen lopputulemaan, ettei kaksiulotteinen pinta ole maalauksen määrittelyssä aina olennaisinta: ehkä maalaus on siis läsnä tässäkin näyttelyssä, Roivainen valottaa.

Näyttely on jaettu kolmeen aihealueeseen, joita ovat Katsominen, Toiminta ja Muisto. Roivainen on luonut suhteen koivuun lehti lehdeltä. Samalla Roivainen on tullut pohtineeksi luonnon käsitettä, ja ylipäätään ihmisen suhdetta luontoon. Roivainen toteaa ihmiseltä usein unohtuvan, että hän kykenee näkemään asiat vain omasta näkökulmastaan, peilaten itseään toisiin. Se lienee ajattelumme ydin ja tätä kautta muodostuu suhteemme myös luontoon.
- Halusin sen tunteen katsomisesta. Sen tunteen kesästä, kun katsoo kaukaisuuteen ja huomaa sen maiseman kaukana sinertymisen olevan totta. Tutustuessani koivuun en kuitenkaan vain passiivisesti katso, vaan tutustuminen vaatii toimintaa. Suhteeni koivuun muodostuu läsnäolon kautta. Katsoessani koivua jälleen kaukaa muistan, miltä sen kyljessä kasvava jäkälä tuntuu, Roivainen kokoaa ajatuksiaan teosten taustalla.

 

 

 

 

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun museokeskus
(02) 262 0972
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Vanha Suurtori 3, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: